Budite oprezne

Ove stvari radite svakog dana, a povećavaju rizik od raka dojke

Lifestyle / Flash | 04. 09. 2015. u 15:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako svakog dana uživate u čaši crnog vina, vrijeme je da na to stavite točku. Istraživanja već dugo povezuju konzumiranje alkohola sa većim rizikom dobivanja raka, a sada su znanstvenici sa Harvarda pronašli dokaz da samo jedna čaša vina svakog dana može biti pogubna za ženu u čijoj obitelji je već bilo oboljelih.

''Konzumiranje samo jednog pića dnevno povećavava rizik za nastanak raka uzrokovanog alkoholom, uglavnom raka dojke, za 13% u usporedbi sa onima koji ne piju. – tvrdi doktor sa Harvarda, prenosi Blic.

Ispitivali su navike više od 88000 žena i 47000 muškaraca u periodu od 30 godina, od 1980. Subjekti istraživanja nisu pili mnogo, i nisu prelazili dozvoljeni limit od jednog pića dnevno za žene i jednog do dva za muškarce. Neki od njih su pušili cigarete u nekom periodu života, a neki nisu. Za muškarce, to jesu li pušači ili ne pravilo je razliku, dok za žene nije bilo bitno. Čak i one koje nikad nisu pušile pokazale su veći rizik za dobivanje raka dojke samo zbog jedne čaše alkohola dnevno, što znači da je pušenje minimalno povezano sa dobivanjem raka dojke. Za muškarce, ipak, pušenje je bitan faktor za sve bolesti raka uzrokovane alkoholom.

Istraživači tvrde da je alkohol uzrok 3,6% obolelih od raka širom svijeta, i kod muškaraca i kod žena. Među teškim alkoholičarima kod muškaraca najčešći oblik raka je rak debelog creva, dok je za žene to rak dojke.

''Tkivo grudi je podložnije alkoholu od drugih tkiva'', objašnjava ovaj znanstvenik. Najvjerojatnije objašnjenje zašto je tako, je povećan nivo estrogena.

Istina je da crno vino ima određene koristi za zdravlje, uključujući smanjenje šansi za srčana oboljenja kao i degenerativnih bolesti, npr. Alzheimerovu bolest. Ipak, to nije dovoljno da nadmaši loš utjecaj koji ima na žene i povećavanje rizika od raka dojke.

''Ljudi koji u obitelji imaju povijest oboljelih od raka, pogotovu žene čiji su potomci imali rak dojke, trebaju smanjiti unos alkohola ispod preporučenih granica, ili čak ga se potpuno odreći, imajući u vidu sada već znanstveno potvrđenu vezu između konzumiranja alkohola i raka uzrokovanog njime'', savjetuju znanstvenici sa Harvarda.

Kopirati
Drag cursor here to close