EU

Ove države imaju najbolje vode za kupanje

Lifestyle / Flash | 23. 05. 2017. u 16:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija, Cipar, Grčka, Luksemburg i Malta imaju najbolje europske vode za kupanje, priopćila je u utorak agencija EU za nadzor okoliša.

Pet vodećih zemalja zabilježile su "odličnu" ocjenu za najmanje 95 posto njihovih voda za kupanje, navodi se u izvještaju objavljenom uoči početka europske turističke sezone.

Na Cipru i Malti, u kojima je turistička industrija od ključnog značaja, 99 posto voda za kupanje zabilježile su najvišu razinu kvalitete. Njih je samo nadmašio Luksemburg s rekordnih 100 posto od 11 testiranih voda za kupanje.

Ukupno gledajući, kvaliteta voda za kupanje u Europi poboljšala se u posljednjim godinama, priopćili su Europska komisija i Europska ekološka agencija (EEA) sa sjedištem u Kopenhagenu.

Nalazi su zasnovani na testiranjima kvalitete vode na više od 21.000 plaža, rijeka i jezera širom Europe tijekom 2016., uključujući i zemlje koje nisu članice EU, Švicarsku i Albaniju.

Više od 85 posto od 30 zemalja dobile su odličnu ocjenu za vode za kupanje - što je neznatno povećanje u odnosu na 2015. godinu i povećanje od pet posto u odnosu na 2012.

Nalazi ukazuju na "efikasnost naših ekoloških politika - navodi čelnik EEA Hans Bruyninckx u izjavi za javnost, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close