Burano kod Venecije

Otok kuća veselih boja

Lifestyle / Flash | 18. 04. 2015. u 10:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirni otok Burano jedan je od 118 otoka grada Venecije koji su osnovali Rimljani još u 6. stoljeću. Na otoku živi tri tisuće stanovnika, a nalazi se 11 kilometara sjeverno od Venecije. Poznat je po fasadama kuća dvospratnica obojenih živim bojama, koje se nalaze na obje strane kanala.

Boje koje se mogu primjetiti na kućama, vrlo su upečatljive - ljubičasta, roza, zelena, žuta, narandžasta, crvena, plava, tirkizna.

Mnogo je priča vezanih za razloge korištenja ovih boja. Jedna od njih kaže da su supruge ribara obojile kuće na taj način kako bi ih ribari, kad se vraćaju iz ribolova, lakše pronašli. Pošto su i kuće i ribarski čamci obojeni istom bojom, zabranjeno je mijenjati boju fasade. Za bilo kakvu promjenu boje potrebno je dobiti posebnu dozvolu nadležnih organa. Otok je poznat i po čipkarstvu.

Za porijeklo imena Burana vezane su dvije predaje. Jedna kaže da ime potiče od obitelji Burrian koja je osnovala ovaj gradić, dok druga kaže da je ovo ime dobila pomalim otocima Buranello, s kojih su tu došli prvi stanovnici, prenosi Anadolija. Na otoku postoji poseban prometni sustav, tako da posjetitelji brodicom iz Venecije mogu stići za 45, a morskim taksijem za 20 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close