Spomen

Otkriveno spomen obilježje prvom poginulom maloljetnom borcu na području Konjica

Lifestyle / Flash | 27. 05. 2016. u 16:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je kod Konjica, u mjestu Bradina svečano otkriveno spomen obilježje prvom poginulom maloljetnom dobrovoljnom borcu Armije RBiH, Adisu Hadžajliji, koji su podigli članovi udruženja 'Maloljetni dobrovoljci ARBiH Općine Konjic'.

Na samom početku ceremonije, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Maloljetnih boraca dobrovoljaca Armije RBiH Općine Konjic, Kemal Duračić.

"Na prikupljanju informacija o poginulim maloljetnim dobrovoljcima Armije RBiH na području Konjica, došli smo do informacija da je naš suborac Adis Hadžajlija bio prvi maloljetni šehid. Na osnovu toga, na održanom sastanku upravnog odbora i skupštine Udruženja Maloljetnih boraca dobrovoljaca Armije RBiH Općine Konjic donesena je jednoglasna odluka o podizanju spomen obilježja pomenutom borcu.

Veliku zaslugu u cijelom projektu su imali općinski načelnik Emir Bubalo koji je dodijelio mjesto gdje je postavljen spomenik, kao i Mirzi Kevriću koji je bio projektant spomen obilježja prvom maloljetnom šehidu u Konjicu", kazao je Duračić.

Duračić je istaknuo da su od Općine Konjic dobili još jednu lokaciju, u blizini Srednje škole Konjic, za podizanje još jednog spomen obilježja za 21. poginulog maloljetnog dobrovoljca Armije RBiH na području općine Konjic u periodu '92.-'95. godine.

"Toliko od mene, ja ne mogu više!", svoje je obraćanje predsjednik Duračić završio emotivno savladan sa suzama u očima. Prisutnima se obratio i zapovjednik 4. Muslimanske brigade, Nezim ef. Halilović - Muderris, kao i mjesni imam iz mjesta Šunji.

Spomen obilježje prvom maloljetnom šehidu općine Konjic, Adisu Hadžajliji otkrili su članovi njegove obitelji. Pored brojnih građana Konjica, udruženja, predstavnika vlasti, na ceremoniji su i prisustovali brojni Adisovi suborci iz Hadžića, Sarajeva i drugih gradova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close