oleogustus

Otkriven šesti okus: Je li masno?

Lifestyle / Flash | 31. 07. 2015. u 07:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki istraživači zaključili su da je okus masnog jedinstven i trebao bi se smatrati šestim osnovnim okusom, uz slatko, kiselo, gorko, slano i umami, što je japanski naziv za peti okus koji označava osjećaj potpunog okusa i užitka u hrani.

Novi okus trebao bi se zvati "oleogustus" iz latinskog oleo, mastan i gustus, okus, rekli su znanstvenici na sveučilištu Purdue, u Indiani, čije su istraživanje prenijeli mediji.

Pokušavajući definirati jedinstven okus masnih kiselina, znanstvenici su pozvali u pomoć stotinjak sudionika koje su zamolili da odrede okus masnog u odnosu na ostale osnovne okuse.

Svi su ocijenili da je okus masnog jedinstven i da se razlikuje od drugih ispitivanih uzoraka, a neki su ga osjetili kao gorak, nadražujući pa i neugodan.

"Sam okus tih masnih kiselina nije ugodan u hrani u većim koncentracijama i osoba koja ga konzumira odbija ga kao da je riječ o užegloj hrani", rekao je profesor Mattes koji ispituje mehanizme i funkcije okusa.

No u manjim dozama, dodaje, okus masnih kiselina može poboljšati okus kao što gorke tvari mogu dati notu finoće vinu, kavi ili čokoladi. Otkriće o jedinstvenom okusu masnih kiselina moglo bi pomoći prehrambenoj industriji da proizvede zamjenu za te tvari. Dosad su ti zamjenski proizvodi oponašali samo ustroj masnoće, ali ne i njezin okus, pišu mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close