Test mirisa

Otkrivanje autizma kod beba testiranjem čula mirisa

Lifestyle / Flash | 03. 07. 2015. u 17:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doktor Noam Sobel iz Izraela objavio je istraživanje koje sugerira da bi se uskoro autizam mogao dijagnosticirati već kod beba i to samo uz pomoć jednostavnog testa čula mirisa.

Ljudi obično mirišu punom snagom kada im je miris ugodan, ali kod neugodnih mirisa kontroliraju prolazak zraka kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora neugodnog mirisa, piše Tanjug.

Međutim, istraživači su nedavno otkrili da autistične osobe ne mare za tu razliku, odnosno nastavljaju njušiti miris bez obzira koliko je ugodan ili neugodan.

Takav neverbalni test čula mirisa mogao bi se provoditi već i na vrlo maloj djeci, što bi doprinijelo ranijoj dijagnozi poremećaja. "Test mirisa nam je pružio vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između djece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma", objašnjava dr. Sobel.

Kako bi došli do tih zaključaka, stručnjaci su proveli istraživanje na 18 djece sa autizmom i 18 djece bez tog poremećaja i izlagali su ih prijatnim i neprijatnim mirisima, pri čemu je prosječna starost djece bila sedam godina.

Dok su se zdrava djeca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, djeca s autizmom nisu pokazala taj refleks, pa su istraživači samo na osnovu testa mirisa mogli da prepoznaju djecu s autizmom u 81 posto slučajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close