Happy?

Osuđeni na šest mjeseci zatvora i 91 udarac bičem jer su plesali na 'Happy'

Lifestyle / Flash | 18. 09. 2014. u 13:03 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina od šest iranskih mladića i djevojaka koji su snimili video ''Happy'' plešući po gradu u srijedu su osuđeni na šest mjeseci zatvora i 91 udarac bičem. Redatelj spota Sassan Solemani, dobio je dužu,jednogodišnju kaznu i isti broj udaraca bičem, piše Daily Mail.

Konzervativne iranske vlasti uložile su žalbu na video jer su tri žene plesale uz muškarce, a nisu imale prekrivenu glavu.

Unatoč svemu ova grupa ipak ima razlog za slavu, jer je optužba suspendirana, a to znači ako momci i djevojke ne budu uhićeni u naredne tri godine, tj. ako ne počine nijedno kazneno djelo, kazna će im biti odbačena, rekao je njihov odvjetnik Farshid Rofugaran.

Tijekom suđenja skupina je bila zatočena i ponižavana, a šestorka je bila prisiljena ispričati se u eteru nacionalne televizije te ''priznati'' da je snimku napravila ''u zabludi''.

Voditelj kampanje Amnesty International UK Champa Patel, oštro je kritizirao ovo suđenje.

''Uhititi ljude jer su plesali u videu pjesme Happy, koja slavi sreću je novi nivo mračne ironije, pa čak i od autoritativnih iranskih vlasti'', rekao je za MailOnline.

Podsjećamo, happymania je u početkom godine zahvatila mnoštvo svjetskih gradova u kojima su se na ulicama i trgovima snimali video-spotovi uz pjesmu Pharella Williamsa 'Happy'.

I Mostar je bio jedan od gradova koji je na svoje ulice doveo pozitivnu energiju Pharellovog Happyja.

Kopirati
Drag cursor here to close