Kućanski poslovi

Osam stvari koje je potrebno čistiti samo jednom godišnje

Lifestyle / Flash | 08. 12. 2016. u 18:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavljanje kućanskih poslova iziskuje napor, a katkada se čini da im nikada nema kraja. Reader's Digest zato donosi popis osam stvari koje možete čistiti jednom godišnje. Pogledajte što su naveli i olakšajte se proces dotjerivanja doma:

Perilica i sušilica rublja

Perilica rublja čisti se jednom godišnje. U tu svrhu najčešće se koristi ocat i soda bikarbona kojom se natopi perilica, a zatim se detaljno čisti. Ako imate odvojenu sušilicu rublja, postupak je sličan. Ispušni otvori sušilice glavni su uzrok kvarenja uređaja pa se čiste na godišnjoj razini. Ne zaboravite usisati iza te ispod sušilice i perilice, piše Večernji list.

Prozori

Pranje prozora većini nas nije najdraži posao, ali dobra vijest je da ih možete prati jednom godišnje. Zavjese, zastore ili rolete također detaljno očistite iako ćete prašinu trebati skidati kad se nakupi.

Unutrašnjost ostava i ormara

Izvadite sve iz ormara ili ostava te detaljno očistite njihovu unutrašnjost i police. Ovaj dio pomoći će i da se riješite stvari koje ne koristite. Nakon čišćenja iznova rasporedite stvari, a za godinu dana ponovit ćete postupak.

Svjetlosne instalacije

Svjetlosne instalacije idealno su mjesto za skupljanje prašine. Detaljno ih očistite u svim prostorijama u kućanstvu, a usput možete zamijeniti i žarulje koje ne rade već neko vrijeme

Ispod teškog namještaja i kućanskih aparata

Jednom godišnje pripremite se za detaljno čišćenje područja ispod kreveta, pećnice, teškog namještaja itd. Ako je potrebno, zatražite dodatnu pomoć, a za nedostupna mjesta koristite metlu na koju možete staviti ručnik i detaljno očistiti uprljane površine.

Trijem i namještaj na dvorištu

Odaberite toplije dane za čišćenje vašeg trijema ili dvorišta. Kantu napunite vodom i sapunom i sve detaljno očistite te pripremite za novu sezonu. 

Žljebovi

Čišćenje žljebova nije jednostavno, ali jednom godišnje trebali biste i to napraviti kako biste izbjegnuli dugoročne štete. Pomoći vam može i profesionalac. 

Garaža ili šupa

Garaže i šupe mjesta su u kojima nakupljamo najviše stvari, često nepotrebnih. Zato je važno jednom godišnje počistiti prostorije i reorganizirati ih. Bacite stare igračke ili alate, donirajte odjeću koju ne nosite, riješite se prašine, lišća, a vaš novi, uredniji prostor maksimalno iskoristite – do sljedeće godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close