iz friedricha donald niče

Oproštajno pismo: Trumpov djed je kao dječak sam odselio u Ameriku

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2016. u 12:28 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Friedrich Trump imao je 16 godina kada je napisao svoje oproštajno pismo ukućanima. Ostavio je svoje pismo na kuhinjskome stolu obiteljske kuće u njemačkome Kallstadtu i 1885. godine otišao u SAD.

S druge strane Atlantika Friedrich Trump uspio je steći bogatstvo i osnovati vlastitu utjecajnu dinastiju, iz koje je potekao novoizabrani američki predsjednik, Friedrichov unuk Donald Trump.

Nakon što je otišao u Ameriku, Friedrich Trump se nakratko vratio u rodni gradić, kako bi oženio djevojku iz susjedstva, da bi nedugo nakon vjenčanja sa svojom suprugom otišao natrag u New York.

Početkom 20 stoljeća, djed i baka Donalda Trumpa poželjeli su se vratiti u Njemačku, zbog njezine snažne nostalgije.

Međutim, kako je njihov odlazak u Ameriku bio ilegalan, jer Friedrich Trump nije odslužio vojsku u svojoj domovini, tadašnja vlast nije im dozvolila povratak u rodni kraj.

Slobodna država Bayern, čiji je sastavni dio tada bila i pokrajina Pfalz, u kojoj se nalazi Kallstadt, odbila im je zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva, čime je ujedno bio i povratak isključen.

Obiteljska grobnica Trumpovih u Kallstadtu

Vremenom se i prezime Trump amerikaniziralo, pa se sada 'u' izgovara kao 'a', iako bi po prirodi njemačkog jezika u ovome slučaju svako slovo trebalo izgovarati upravo onako kako i piše. Ne treba puno mašte kako bi se zaključilo da sam Donald Trump vjerojatno nema interesa za jezik svojih predaka, ali zato njegova supruga dobro govori njemački jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close