Žuto upozorenje

Opasne vremenske prilike očekuju i Mostar

Lifestyle / Flash | 01. 08. 2016. u 10:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojačana grmljavina danas se očekuje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine te je stoga Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) izdao žuto upozorenje.

Upozorenje za potencijalno opasne vremenske prilike vrijedi za područje Banja Luke, Livna, Višegrada, Bihaća, Mostara, Trebinja, Foču, Prijedor i Tuzlu.

Za Sarajevo je također na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavine kao i alarm zbog udara vjetrova (od 40 do 50 kilometara na sat).

U cijeloj zemlji očekuje se nestabilno vrijeme praćeno kišom i grmljavinom. Izraženije nevrijeme uz jake udare vjetra, intenzivnije padavine i grad očekuju se u većem dijelu Bosne. Temperature će, s druge strane, biti preteženo visoke kao i prethodnih dana te će se kretati od 26 do 30, na jugu od 30 do 35 stupnjeva Celzijusa.

U glavnom gradu BiH nakon sunačnog jutra očekuje se naoblačenje, pljuskovi i grmljavina. Inače, meteorolozi od danas, 1. kolovoza očekuju blagi pad temperature u cijeloj zemlji.

"U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će kolovoz mjesec biti nešto topliji od uobičajenog za jedan do dva stupnja, dok će na krajnjem jugu zemlje to razdoblje biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti. Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda", navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close