Hercegovačko silo

Okupili se brojni Hercegovci iz Požeštine, te njihovi zemljaci iz drugih krajeva

Lifestyle / Flash | 26. 04. 2015. u 10:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po 19. put Udruga „Herceg Stjepan“ koja okuplja doseljenike iz Hercegovine u Požeškoj kotlini, organizirala je svoju običajnu priredbu „Hercegovačko silo“ na kojoj su predstavljeni običaji starog kraja.

Priredba je početa 1997. u dvorani „Kod Ćane“ u Veseloj vlasnika Ante Barišića-Ćane koji ju je zajedno sa Stipom Galićem, Mihaljem iz Pleternice i još nekolicinom zemljaka pokrenuo da bi slijedećih godina bila organizirana u dvorani „Bijela kuća“, zatim u Vatrogasnom domu Kutjevo, restoranu KTC u Kutjevu, te posljednjih nekoliko godina u dvorani DVD Velika.

Ove godine okupilo se tako više od 300 Hercegovaca iz Požeštine, te njihovi brojni zemljaci iz Hercegovine, Zagreba, te drugih dijelova Hrvatske.

Okupljanje je tradicionalno bilo uz hercegovačke izvorne specijalitete sir iz mišine i uštipke, a priredbu je vodio Ćiro Pavlović, poznati voditelj i glasnogovornik Hercegovačko-neretvanske županije nazvavši ovaj skup susretom radosti i druženja.

Sudionike, te mnogobrojne goste i uglednike, među kojima su bili saborski zastupnik Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, generali Hrvatske vojske Ljubo Česić Rojs i Ivan Tolj, gradonačelnici Požege, Kutjeva i Lipika Vedran Neferović, Josip Budimir i Vinko Kasana, zatim dogradonačelnik Požege Darko Puljašić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Zdenko Antunović, predsjednik Hrvatske zajednice u Australiji Jozo Brkić, pater Zlatko Papac iz požeškog franjevačkog samostana, kutjevački župnik Marijan Đukić, predstavnici zavičajnih zajednkica „Vila Velebita“ i Rama i drugi, pozdravili su Marinko Markota, predsjednik udruge „Herceg Stjepan“ i načelnik općine Velika Vlado Boban.

"Vrijedni ljudi svake su godine organizirali ovu priredbu koja povezuje Slavoniju i Hercegovinu", kazao je u pozdravnoj riječi Markota.

Posebna zahvala izrečena je pokroviteljima „Hercegovačkog sila“, a to su Požeško-slavonska županija, gradovi Požega, Pleternica i Kutjevo, te općina Velika.

Molitvu su predvodili pater Zlatko Papac i velečasni Marijan Đukić.

U sadržajnom cjelovečernjem programu nastupili su izvorne pjevačke skupine gange iz Gruda, Posušja i Rakitna, narodni guslar Tomislav Kovač Strukić, kao i ovdašnji pjevači gange, a sudionioke je zabavljala zabavna grupa Aurea band pod vodstvom Dragana Kapčevića.

Upriličena je degustacija vina koja spravljaju Hercegovci u Slavoniji, a ugostiteljstvo „Color trgovine“ pripremilo je i tradicionalna jela. Dakako bilo je i niz zanimljivosti pa su brojni Hercegovci zaigrali tradicionalnu igru šijavica, a pripremljena je tombola sa brojnim vrijednim nagradama.

Kopirati
Drag cursor here to close