oproštaj u suzama

Održan posljednji koncert grupe Grateful Dead

Lifestyle / Flash | 07. 07. 2015. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka grupa Grateful Dead u nedjelju je održala svoju posljednji koncert pred oko 70.000 obožavatelja koji su članove benda ispratili u suzama, plešući i pjevajući zajedno s njima na čikaškom stadionu Soldier Fieldu.

Preživjeli članovi grupe održali su tri koncerta u Chicagu u srpnju u povodu pedesete godišnjice osnutka. Koncerti su održani 20 godina nakon smrti gitarista Jerryja Garcie koji je u istome gradu posljednji put svirao 1995.

Poznati po improvizacijama koje su trominutne pjesme znale pretvoriti u osamnaestminutne eksperimente, Grateful Dead desetljećima je bila najuspješnija američka koncertna atrakcija, a još uvijek ima legije obožavatelja poznate kao deadheadse.

Sinoćnji koncert glazbenici su započeli jednom od svojih najpsihodeličnijih pjesama iz ranijeg razdoblje "China Cat Sunflower" te je, na oduševljenje publike, kombinirali s folk blues "I Know You Rider". Grateful Dead osnovani su 1965., kao kvartovski bend četvrti Haight-Ashbury u San Franciscu.

Originalni članovi Jerry Garcia, Bob Weir, Phil Lesh, Bill Kreutzmann i Ron McKernan izbrusili su umijeće svirajući uz Jimmija Hendrixa i Janis Joplin u Montereyu i na Woodstooku.

Objavili su 13 albuma, miješajući blues, country, folk i rock. Njihov uspjeh nikad nije proizlazio iz snimljenih ploča, nego s pozornice.

Čikaški koncerti su prenošeni uživo na YouTubeu i u više od 250 američkih kina.

Kopirati
Drag cursor here to close