pod staklenim zvonom

Odgajamo li nesposobnu djecu?

Lifestyle / Flash | 25. 07. 2016. u 20:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije trećine roditelja smatra da djecu ne treba držati pod staklenim zvonom. Međutim, vjerojatnost da će ih držati unutra tri je puta veća nego u vrijeme kada su njih odgajali njihovi roditelji.

Anketiranje britanskih roditelja provela je farmaceutska kompanija Omega Pharma. Četrdeset posto roditelja reklo je da im djeca provode vani manje od pet sati tjedno, uključujući školske odmore i treninge. Samo jedna sedmina sjeća se da je imala iste navike kada je u pitanju boravak na otvorenom.

Samo četvrtina roditelja dopustila je djeci vožnju skejta bez štitnika, a trećina je pustila djecu da se igraju loptom u mirnoj ulici ili ih poslala u lokalu trgovinu. Istraživanje je otkrilo i da bi veliki broj roditelja zabranilo djeci bavljenje ragbijem ili jahanjem u slučaju da se ozlijede.

Jedan od 13 ispitanika rekao je da nikada ne dopušta djeci igru vani, dok je samo dva posto roditelja reklo da su oni imali takve zabrane.

Većina roditelja procjenjuje da je vani u igru provodila najmanje 11 sati tjedno, a velik dio sjeća se da je vani bilo najmanje 16 sati. Isto je istraživanje pokazalo da gotovo polovica roditelja nikada nije pustila dijete s početnim simptomima prehlade u školu, a samo četvrtina je dopustila djetetu da im pomogne pri kuhanju ili pripremanju hrane.

Iako je broj prometnih nesreća u Velikoj Britaniji značajno pao od 1980-ih godina, kao i kriminal kojega su žrtve djeca, mnogi tamošnji roditelji ulicu smatraju manje sigurnom nego što je nekad bila.
Louise White iz Omega Pharme komentirala je za Telegraph kako je vrijeme provedeno vani nužno za održavanje djece zdravom i sretnom. "Redovna igra vani njeguje kreativnost i učenje, pomaže u problemima s težinom te doprinosi imunološkom sustavu u suočavanju s dječjim boljkama kao što su kašalj i prehlada", rekla je.

"Roditeljima je teško postići pravu ravnotežu između zaštite djece i odgoja samopouzdanih i snažnih ljudi. Mala i veća djeca uvijek će se suočavati s bolestima i ozljedama", završila je.

Kopirati
Drag cursor here to close