trend

Od 400 do 2000 maraka: Predbračni ugovori sve popularniji u BiH

Lifestyle / Flash | 10. 02. 2016. u 09:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je siromašna zemlja, i u Bosni i Hercegovini parovi sve glamuroznije ulaze u brak. Mladenke po vjenčanice odlaze u nekoliko stotina kilometara udaljene centre, dvorane su uređene u posebnom stilu, snimatelji i fotografi po nekoliko sati s parovima provode na posebnim lokacijama kako bi ovjekovječili njihov ulazak u brak. Na tisuće KM uloži se u “savršeno” vjenčanje, ali ulaže se i u predbračne ugovore.

Kad nestane ljubavi

Nažalost, kada nestane ljubavi ili novca, onda se na sudu raspravlja o priboru za jelu ili starom namještaju. Mladi bračni parovi masovno se rastavljaju, i to već nakon godinu ili dvije braka. Prema podacima iz Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH je prosječno trajanje braka deset godina, s tim da je taj prosjek u porastu.

Struka tvrdi kako je u slučajevima kada se potpiše predbračni ugovor mali broj rastava. Uz to, njihov cilj je i da se, ako dođe do rastave, izbjegnu nepotrebni i dugotrajni sudski procesi. Donošenjem Obiteljskog zakona FBiH, od 2005. predviđena je i mogućnost dogovora između budućih bračnih partnera o imovinskim odnosima.

To omogućava potpisivanje predbračnog ugovora ili ostavlja mogućnost dogovora u tijeku trajanja braka. Predbračni ugovor regulira odnose u budućem zajedničkom životu. Predbračne ugovore “proslavili” su svjetski poznati sportaši, glumci i pjevači jer je sve veći postotak rastava tzv. zvjezdanih brakova.

Njihove primjere slijede sve više i BiH, što potvrđuju i odvjetnici i javni bilježnici koji sudjeluju u sklapanju ugovora.Postoje predbračni i bračni ugovori, a cilj im je da se, ako dođe do rastave, izbjegnu nepotrebni sudski procesi te urede njihovi imovinski odnosi.

Iako su u razvijenijim zemljama ovi ugovori sastavni dio svakog braka, u našoj zemlji nisu baš popularni, potvrdili su notari. No, i kod nas se osjećaju europski trendovi i oni bi s vremenom mogli postati sve popularniji. Sve više muškaraca i žena odlučuje se za potpisivanje ovih dokumenata prije stupanja u bračnu zajednicu jer se svaki treći brak u svijetu završava rastavom.

Sve popularniji

Kao i u mnogim drugim stvarima, i ovdje još zaostajemo za EU, ali je u 2015. godini zabilježen znatan porast broja predbračnih ugovora, tako da ga polako sustižemo.

Budući bračni partneri, koji se opredijele za sklapanje ovakvog ugovora, dogovaraju se o podjeli imovine u slučaju rastave ili ugovaraju isplatu točno određenog iznosa, bez obzira na ono što će biti tijekom braka stečeno.

Da predbračni ugovori imaju svrhu, pokazuje podatak kako se svega 2 posto sklopljenih brakova u kojima partneri potpišu predbračni ugovor završi rastavom.Prema navodima notara, predrasude u vezi s ugovorom ne postoje jer on stupa na snagu samo ako dođe do rastave te na neki način i predstavlja osiguranje braka.

Prema iskazima odvjetnika, cijena predbračnog ugovora zavisi najviše o vrijednosti imovine i složenosti ugovora, a oni koštaju od 400 do 2000 KM. Predbračne ugovore kod nas, uglavnom, sklapaju bogatiji građani koji žele zaštititi vrijednu imovinu.

Na ovaj način pokušavaju se izbjeći sporovi nakon što se supružnici odluče na rastavu. Sadržaj predbračnog ugovora mora biti u skladu sa zakonom i njime se ne može odrediti starateljstvo nad djecom ako dođe do rastave. Detalje ovog ugovora isključivo dogovaraju budući supružnici.

Oni se, uglavnom, sklapaju u slučajevima kada budući supružnici imaju drastično različito imovinsko stanje. Prigodom sklapanja predbračnog ugovora ima različitih situacija - od smiješnih do ozbiljnih.Nikada ne biste mogli povjerovati što se u ovim ugovorima sve nalazi. Ipak, to je poslovna tajna i o detaljima ne smijem govoriti - tvrdi jedan od notara, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close