Gaće i na plažu

Nudizma ni u tragovima: Plaže u Hercegovini samo za odjevene

Ukoliko odlučite posjetiti neku od nudističkih plaža morate se pridržavati određenih pravila. Jedno od njih je da morate bit minimalno pola metra udaljeni od intimnog prostora drugog kupača.
Lifestyle / Flash | 06. 07. 2015. u 11:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini nema niti jedne nudističke plaže. Plaže gdje se možete kupati kao od majke rođeni nema ni na moru, točnije u Neumu, ali ni na kupalištima na rijekama i jezerima.

Turistički djelatnici za razliku od ostalih zemalja u regiji čini se nisu uvidjeli prednosti ovakvih plaža koje mogu bit odličan mamac za strane turiste.

Iako u Neumu nikad službeno nije bilo nudističkih plaža, jedan stanovnik nam je ispričao kako pamti vremena kada su se na malim neumskim molovima kupale gole Čehinje.

Od Čehinja ostalo samo sjećanje

''One bi se kupale na molovima koji su bili obrasli šumom. Mogle su se tu kupati, imale su svoj mir, nitko ne bi zurio u njih. Danas nema takvih turista, a ni takvih lokacija'', prisjeća se za Bljesak.info Neumljanin.

Zaradu od nudističkog turizma zato ubiru Crnogorci, Hrvati, ali i Srbi. Naime, u Hrvatskoj ima skoro 20-tak plaža koje su namijenjene nudistima i koje su uvrštene na popis najboljih nudističkih plaža na svijetu. Ove plaže nalaze na području Makarske, Dubrovnika, Vele Luke, Krka, Rovinja, Umaga, Baške.

Kod recenzija ovakvih plaža u Hrvatskoj navodi se kako su ovakve plaže namijenjen samcima, parovima, ali i obiteljima s malom djecom. Na većini ovakvih plaža nalaze se kafići, restorani, štandovi sa voćem i povrćem, tuševi, ležaljke.

U Crnoj Gori nudisti mogu uživati na nudističkom centru na Adi Bojani, zatim na plaži u Baru, između Male i Crvene plaže, te na plaži Ratac koja je jedina besplatna nudistička plaža.

U Srbiji se nudisti mogu kupati na nudističkim plažama u Novom Sadu i Beogradu.

Iako jedina u regiji Hercegovina nema službenih nudističkih plaža, postavlja se pitanje postoji li potreba za ovakvim plažama.

Što trebate znati prije odlaska na nudističku plažu?

''Mislim da bi pravljenje nudističkih plaža u BiH, tako i u Hercegovini bile poželjne te bi privukle veći broj turista iz zapadnog svijeta, koji je puno opušteniji po tom pitanju od lokalnog stanovništva. Pogotovo uz brojne zanimljive festivale koje Hercegovina nudi u ljetnom razdoblju, to bi turiste zadržalo i po nekoliko dana u Hercegovini. No s obzirom kakva je turistička ponuda i kakva su stanja kupališta, pitanje otvaranja ovakvih kupališta još dugo neće doći 'na tapetu'', rekla nam je Marina iz Mostara.

Ukoliko odlučite posjetiti neku od nudističkih plaža morate se pridržavati određenih pravila. Jedno od njih je da morate bit minimalno pola metra udaljeni od intimnog prostora drugog kupača.

Također na ovakvim plažama nisu dozvoljeni fotoaparati ni mobiteli. Nije pristojno zuriti u druge osobe, te je obavezno posjedovanje ručnika. Kupačima se preporučuje i nošenje kupaćeg ako posjećuju restorane ili kafiće na spomenutim plažama.

Kopirati
Drag cursor here to close