Happy end

Novi dom i osmijeh na licu Belmina Kozića

Lifestyle / Flash | 31. 07. 2014. u 16:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo predstavnika Udruženja 'Volonteri i prijatelji konjičke regije' (VIPK) na čelu sa Adisom Muhibićem, posjetila je drugog dana bajrama (29. srpnja 2014. godine) zajedno sa potpredsjedavajućom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DNPFBiH) Vesnom Saradžić, Fatimu Kozić i njenog šesnaestogodišnjeg sina Belmina, koji su nedavno uselili u novi dom sa pristupnom invalidskom stazom na Orašju.

Podsjećamo, svakodnevno s trećeg kata stambene zgrade u naselju Varda 30. do škole i natrag, bolesna majka na svojim leđima nosila je nadljudskim naporima preko 48 stepenica svog sina Belmina, oboljelog od cerebralne paralize.

Zbog teških birokratskih prepreka, neznanja i površnosti u radu nadležne Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu općine Konjic, žalbe dvoje susjeda, bila je 4 pune godine blokirana izgradnja lifta. Za cijeli taj period, nitko nije ni pokušao da prepreke i trnje posuto ljudskom bahatošću i okrutnošću ukloni sa dječakovog puta.

Na kraju u bitku za prava dječaka ustali su i Ombudsmani BiH. Pravni put za izgradnju lifta bio je otvoren, ali je majka Fatima slomljena svim nepravdama učinjenima njezinom djetetu i njoj, odlučila prodati svoj stan i odseliti daleko kako ih, kako je rekla, nitko više ne bi mogao povrijediti.

Danas, u svom novom domu Fatima i njena djeca Belmin i Amna zajedno sa dajdžama Omerom i Sejidom Košpo srdačno su dočekali goste i u emotivnoj prijateljskoj atmosferi podjelili bajramske čestitke i poklone. Posebno su bili obradovani posjetom Vesne Saradžić koja se samoinicijativno stavila na raspolaganje obitelji i kao odgovorna žena političarka konkretno pomogla u ovoj priči.

Sretna zbog mogućnosti da sada ima nesmetanu slobodu izlaska i ulaska sa sinom u svoj novi dom majka Fatima se od srca zahvalila na podršci Premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, potpredsjednici DNPFBiH Vesni Saradžić, federalnom poslaniku Aneru Žuljeviću, Prvoj osnovnoj školi Konjic, Muameru Laviću, Slađanu Kovačeviću iz SAD, Feđi Špurenu, Hazimu Košpi, Habibija Senaidu, Bureković Zejni, Amni Kozić, Selmi Sultanić, Refiku i Mevlidi Sultanić, Ahmetu Koziću, Hilmi Košpo, Azri Kozić-Terzić i njenim prijateljima, penzioneru iz Novog Sada, poduzeću 'Šumarstvo-Prenj', općini Konjic i brojnim drugim dobrim ljudima koji su bili uvijek podrška njenoj obitelji na bilo koji način.

"Naša daljnja misija bit će pouka da se ovakav slučaj više nigdje u Bosni i Hercegovini ne smije ponoviti. Belminu i svim ostalim ugroženim sugrađanima bit ćemo kao i do sada dragocjena podrška i štit od nepravde ma od koga dolazila. Majka Fatima je žena-heroj i jako sam ponosan na sve ljude i prijateljstvo koje smo izgradili svi zajedno u ovoj priči", izjavio je Adis Muhibić, voditelj Belminovog tima i predsjednik VIPK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close