izmjene

Nova pravila za turiste: Kako iznajmiti stan u Beču?

Lifestyle / Flash | 27. 05. 2016. u 12:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom svijeta sve se više privatnih stanova iznajmljuje turistima. Grad Beč je sebi postavio za cilj da iskoristi prilike takozvane "ekonomije dijeljenja", ali istovremeno uspostavi fer odnose na tržištu.

Zbog toga je Grad Beč u svibnju pokrenuo proces izmjene Zakona o subvencioniranju turizma (WTFG) kojim će biti precizirana važeća regulativa u ovoj oblasti. Izmjene će se posebno odnositi na zakonsku obavezu sudjelovanja u sistemu naplate boravišnih taksi. Predviđeno je i povećanje novčanih kazni kod neprijavljivanja gostiju sa sadašnjih 420 na 2.100 eura. Zakonske izmjene obuhvat će i odredbe za osobe koje iznajmljuju privatne stanove, pa će ubuduće adrese svih stanova koji se iznajmljuju turistima morati biti prijavljene.

Beč se već obratio platformama preko kojih se iznajmljuju privatni stanovi i zatražio ustupanje podataka. Više platformi je dostavilo podatke koje je Beč provjerio i utvrdio da ne postoje računi za boravišne takse. Gradska uprava sada nastoji informisati sve uključene osobe u njihovim pravima i obavezama kod iznajmljivanja.

Gradska vijećnica za privredu Renate Brauner objasnila je da oni koji privatno iznajmljuju turistima profitiraju od aktivnosti Grada Beča i Turističke zajednice. Ove aktivnosti se moraju finansirati na neki način. Prihodi od boravišnih taksi se u potpunosti usmjeravaju Turističkoj zajednici. Braunerova naglašava da hoteli s pravom traže jednak tretman.

Smatra se da ekonomija dijeljenja donosi više društvene odgovornosti i obzirnosti prema resursima. Projekti kao zajednički vrtovi u naseljima, privatno dijeljenje automobila i hrane i gradska bicikla su pozitivni primjeri.

Komercijalno orijentisane platforme zahvaljujući internetu omogućavaju brzo globalno povezivanje ponuđača i klijenata. Tu se ubrajaju platforme za prenoćišta kao Airbnb, wimdu i 9Flats ili u oblasti transporta Uber, Flynt i Checkrobin, priopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close