Nordijska dijeta

Nova dijeta: Hranite se zdravo i to lokalnim sezonskim namirnicama

Lifestyle / Flash | 02. 09. 2014. u 15:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sve one koji se bore s viškom kilograma stiže dobra vijest, dijeta koja je po mišljenjima znanstvenika zdrava.

Radi se o nordijskoj dijeti koja bi mogla pomoći prilikom kontrole tjelesne težine, ali i smanjiti krvni tlak.

Nordijska dijeta potekla je iz Danske jer je ondašnja populacija tražila način na koji da lakše integrira zdravu mediteransku prehranu u svakodnevan jelovnik, ali s lokalnim i sezonskim namirnicama.

Studija je prezentirana na simpoziju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Barceloni, a stručnjak za prehranu Thomas Meinert Larsen, koji inače radi na sveučilištu u Kopenhagenu, objasnio da je ova ideja nastala u suradnji sa slavnim restoranom Noma iz Kopenhagena, prenosi T-portal.

''Upravo ovaj restoran je odabran iz razloga što su ljudi ovog restorana uvijek birali lokalne namirnice i pripremali ih prema nordijskim običajima, na zdrav način. Dijeta ima 15 skupina a sastoji se od krumpira, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, svježeg začinskog bilja, biljaka i gljiva prikupljenih u divljini, algi, voća i povrća (osobito bobice, kupus, korjenasto povrće i mahunarke), domaćeg mesa i divljači, riba, školjaka i algi'', navodi se u objašnjenju ističući da su tipični recepti pečeni bakalar s celerom, slatkovodna štuka na žaru s kupusom ili iverka u krušnim mrvicama.

''Dodatna korist ovakve prehrane to što je manja ovisnost o transportu hrane iz drugih područja, namirnice su svježe te se jedu one prirodno uzgojene u određenom godišnjem dobu'', istaknuo je za escardio.org Larsen.

U prezentiranoj studiji, koja je kao rezultat donijela novu dijetu, sudjelovala je 181 osoba oba spola koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina dobila kuharicu sa 180 recepta podijeljenih prema godišnjem dobu, a druga kuharicu bez uputa. Pokazalo se da je prva skupina izgubila gotovo pet kilograma zahvaljujući nordijskoj prehrani, a druga tek kilogram i pol.

Znanstvenici zaključuju da to pokazuje koliko je bitno hraniti se zdravo, ali lokalnim i sezonskim namirnicama.

Kopirati
Drag cursor here to close