Srce Neuma

Nova crkva bit će dio budućeg neumskog trga

Lifestyle / Flash | 29. 08. 2016. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je 1974. godine osnovana župa Neum, komunističke vlasti naložile su da se buduća župna crkva ''ne smije vidjeti ni s mora ni s magistrale''. U skladu s tim, dale su vrlo nepovoljnu lokaciju, udaljenu 500 m od zadnje kuće, u brdu, izvan mjesta i daleko od kuća.

Bilo je to nepristupačno pusto mjesto, šikara i makija, bez kuća i ljudi. No, župnik i vjernici žrtvovali su se i založili za gradnju te je podignuta crkva Gospe od Zdravlja, koja je i danas središte župe, piše Večernji list. Međutim, otada su prošla četiri desetljeća, Neum se razvijao i širio pa je jedna ulica stigla i poviše crkve.

Odmah nakon Domovinskog rata i pada komunizma, crkvene vlasti su razgovarale s novim demokratskim općinskim vlastima Neuma o tome da se u samom središtu izgradi nova crkva.
Ona je bila nužna za turističko gospodarstvo, budući da je Neum važno turističko odredište na Jadranu. Nađena je odgovarajuća lokacija u središnjem dijelu, počele su pripreme, dobivene su dozvole i radovi su krenuli.

Danas je neumska crkva praktički završena, u cijelosti je urađena iznutra i izvana, ostali su samo još stambeni prostori.

''Nova crkva je doista bila potrebna, ona je ''pun pogodak'' kada je riječ o potrebama vjernika. Jako je posjećena, tijekom sezone na dvjema misama na hrvatskom jeziku nedjeljom u 7:30 i 19 sati, bude više vjernika nego na misama u župnoj crkvi. Osim toga na raspolaganju je svim turistima, koji dolaze organizirano u skupinama i imaju svoje svećenike, pa se zna dogoditi da nedjeljom bude u njoj i pet misa. Slave se na različitim jezicima: poljskom, talijanskom, francuskom, irskom čak i korejskom i indijskom, a pohodili su nas i Nazarećani sa svojim svećenicima i slavili su u crkvi svoje vlastite mise. Hoteli imaju naše brojeve telefona, nazovu, dogovorimo se i turisti slave svoje mise na svome jeziku'', objašnjava zadovoljno neumski župnik don Ivica Puljić.

Crkva ima vitraje i sav potrebni namještaj i opremu, pripremljena je za posvetu i čeka se još dogovor s biskupom kad će posveta biti upriličena. Nije još određeno tako će biti njezin nebeski zaštitnik, ima nekoliko prijedloga i odabrat će se jedan od njih.

No, crkva u Neumu neće biti zasebna građevina, odvojena od drugih objekata. Dapače, bit će sastavni dio budućeg središta, samo ''srca Neuma'', a to je novi neumski trg. Na njemu će s jedne strane stajati zgrada Općine, a s druge strane crkva i biti će i drugih važnih građevina i ustanova.

''Idejni projekt glavnog neumskog trga napravljen je i sljedećih godina će se pristupiti njegovoj izgradnji. Bit će to pješačka zona s različitim sadržajima, a svoje mjesto imat će važne građevine i ustanove - crkva, zgrada Općine, gradska kavana, muzej, galerija, samostan časnih sestara koje će biti čuvarice muzeja i galerije te drugo. Sad je crkva na neki način izdužena, ističe se visinom, a izgradnjom drugih građevina i prilaznih cesta, dobit će drugi, realniji izgled'', kaže župnik Neuma don Ivica Puljić .

Kopirati
Drag cursor here to close