D66

Nizozemski zastupnici usvojili zakon koji omogućava kultivaciju kanabisa

Lifestyle / Flash | 21. 02. 2017. u 18:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski zastupnici su danas glasali za prijedlog zakona kojim bi bila omogućena kultivacija kanabisa, što bi značilo kraj dosadašnje paradoksalne situacije gdje je kupovina malih količina marihuane i hašiša u coffeeshopovima bila tolerirana, dok su uzgajanje i prodaja bili nelegalni.

To nije spriječilo kafiće u kojima se prodaje i puši kanabis, takozvane coffeeshopove, da već desetljećima maksimalno koriste liberalne zakone, posebno u Amsterdamu gdje turisti poslije obilaska muzeja često svraćaju na joint.

Zakon koji je predložila stranka D66 usvojen je u donjem Domu parlamenta tijesnom većinom glasova, ali kako bi stupio na snagu mora ga usvojiti i gornji dom.

Usprkos neizvjesnosti prodavači marihuane su zadovoljni rezultatom glasanja.

"To su dobre vijesti za industriju coffeeshopova jer će se konačno, ukoliko zakon prođe gornji dom, okončati mnoštvo naših problema koje imamo kako bi sve organizirali na normalan i transparentan način", rekao je predsjedavajući Unije 'kofišopova' Joakim Helms.

Pred glasanje je lider D66 Aleksandar Pehtold rekao da bi usvajanje zakona omogućilo kontrole kvaliteta zasada kanabisa, rasteretilo policiju i omogućilo vlastima oporezivanje ogromne industrije kultiviranja marihuane.

Prema novom zakonu profesionalni uzgajivači kanabisa koji se pridržavaju striktnih uvjeta, mogu dobiti dozvolu za kultivaciju. To bi značilo da više ne bi bili kazneno gonjeni, što je do sada bio slučaj.

Dosadašnji zakon je zabranjivao kultivaciju, ali se toleriralo uzgajanje do pet biljaka za osobnu upotrebu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close