Sajam u Mostaru

Nevladine organizacije pomažu razvoj civilnog društva

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2014. u 14:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naše Veleposlanstvo je u proteklih godinu dana podržalo rad oko 120 nevladinih organizacija mnoge od njih danas ovdje izlažu aktivnosti za koje smo ukupno izdvoji oko 4 milijuna KM. Mi smo procijenili da rad ovih organizacija direktno utječe na 30.000 građana'', rekao je u izjavi za medije otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholas Hill povodom otvaranja sajama u Mostaru na kojemu su predstavljeni projekti 60 nevladinih organizacija iz cijele BiH.

Sajam organizira Fondacija Mozaik, a otvoren je u sklopu programa Interetnička suradnja, Osnaženje žena i Demokratska komisija.

''Kroz ove i slične programe Veleposlanstvo SAD-a podržava nastojanje da BiH ojača kao multietnička demokracija koja štiti prva svih svojih građana, koja cijeni toleranciju i raznolikost te koja omogućava da žene, mladi i manjine ostvare svoj potpuni potencijal'', kazao je Hill tijekom otvaranja sajma.

NVO osnažuje BiH

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je Veleposlanstvu SAD-a BiH na potpori nevladinim organizacijama, koje, kako je Bešlić kazao, jačaju društvenu zajednicu u BiH. Izrazio je uvjerenje kako će američko Veleposlanstvo nastaviti i dalje pomagati civilni sektor u BiH.

''Danas imamo mogućnost da u BiH upoznamo nabolje od najboljih civilnih organizacija koje su ponudile najbolje projekte za integraciju i razvoj civilnog društva. Mislim daje kreativnost svih građana Bosne i Hercegovine ovdje došla do izražaja, a vrlo je važno da su dobili sredstva da ostvare svoje ciljeve'', rekao je Bešlić dodajući kako je ovaj sajam prilika građanima Mostara da vide s čim se bave ostali građani naše države, jer se radi o različitim segmentima u životu i svaki od tih segmenata ima dobre rezultate i zaslužuju pozornost.

''Važno je da ovakvih projekata imamo i da se mogu pomoći materijalno kako bi se društvo što više razvijalo, jer nama još uvijek treba puno integracije i prevazilaženja određenih barijera. Treba nam više mogućnosti i zajedničkog rada da bi upoznali jedni druge puno bolje te kako bi odagnali nekakve strahove koji dovodi do ovakvog stanja'', dodaje Bešlić.

Poticaj

Hill je istaknuo kako će u narednim mjesecima ponovno biti raspisan natječaj za dodjelu grantova, te je izrazio nadu kako će sajam pomoći mnogima da osmisle nove ideje i način na koji mogu doprinijeti razvoju BiH, bez obzira jesu li već korisnici granta ili netko tko ima dobru ideju.

Zamjenica direktora Fondacije Mozaik Amela Šiber zahvalila je Veleposlanstvu SAD-a te izrazila nadu kako će sajam navesti i neke druge organizacije da razmisle o projektima i sljedeće godine apliciraju.

Sajam je organiziran kako bi potaknuo i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, te kako bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u svojim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close