14 razloga

Ne može hranjivije: Znanost preporučuje slaninu

Lifestyle / Flash | 25. 05. 2015. u 20:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obožavate slaninu ali su vas raznorazne teorije o tome kako je nezdrava i da deblja, pomalo udaljile od nje? Ne brinite - mi vam otkrivamo zašto biste je baš trebali jesti.

Slanina je jedina hrana koja je istovremeno i slana i slatka

Premda sadrži slano i slatko, odnosno dvije podskupine koje su potpuno različite, kada je slanina u pitanju one se savršeno stapaju i čine tu namirnicu iznimno primamljivom.

Nema ugljikohidrata

Unatoč uvriježenom mišljenju, ne debljaju masti već ugljikohidrati. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata preporuča se za održavanje tjelesne težine. Pogrešno je mišljenje i da ugljikohidrati daju energiju organizmu. Istina je da tijelo energijom opskrbljuju masti. Stoga, klonite se ugljikohidrata i navalite na slaninu!

Odlična protiv mamurluka

Ništa ne može izliječiti mamurluk kao masna slanina i šalica kave.

Pruža osjećaj sitosti

Sadrži visok udio zasićenih masti, pa ćete duže osjećati sitost nego da jedete ugljikohidrate.

Hrskavo je dobro

U životu ne ide uvijek sve glatko. Pržena, hrskava slanina možda svojim oblikom podsjeća na životne uspone i padove, ali svojim božanstvenim okusom nas podsjeća da ništa nije nepremostivo. Na kraju krajeva, što je život bez malo uzbuđenja?!

Najbolji razlog da ujutro ustanete iz kreveta

Pogotovo ako slaninu prži vaša srodna duša kako bi vas dočekao gotov doručak. No, bilo kako bilo, slanina će u svakom slučaju popraviti vaše jutarnje raspoloženje bez obzira na obaveze koje vas očekuju tijekom ostatka dana.

Bogata je vitaminima

Slanina je prepun esencijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sustav i opće zdravlje. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47 posto niacina (vitamin B3), 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka.Dakle, zaboravite multivitamine i posegnite za slaninom.

Nije se loše zamastiti ponekad

Dobro je zaprljati ruke s vremena na vrijeme, a osobito ako to učinite grickajući slaninu. To ionako nije problem kojeg malo sapuna i vode neće riješiti.

Jeli su je i praljudi

U posljednje vrijeme je paleo dijeta postala hit. No, taj način prehrane nije ništa novo. Dapače, preporuča namirnice koje su jeli naši najraniji pretci i sastoji se od voća, povrća i mesa. Dakle, ako su praljudi jeli meso, sigurno su jeli i slaninu.

Jednostavna je za pripremu

U stvari je idealna za lijene osobe koje ejdva da uključe štednjak, a kamoli da satima pripremaju obrok. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrovalnoj pećnici napraviti. No, dovoljno je i samo da narežete dimljenu slaninu, pa da dobijete pravu deliciju na svom tanjuru.

Idealan je dodatak svim obrocima u bilo koje doba dana

Slanina za doručak? Naravno. Slanina za ručak? Da, dapače. Slanina za večeru? Zašto ne?! Slanina je uvijek dobro zvuči, bez obzira na doba dana. Možete je kombinirati s jajima, hamburgerom, odreskom...

I kad je loša, dobra je

Čak i najgora slanina je bolja opcija od nikakve slanine. Ono što je čini posebnom je to da s njom nikada nećete pogriješiti. Čak i ako ste je malo prepekli ipak ćete je pojesti.

Za svakoga postoji određena vrsta slanine

Pri spomenu na slaninu, najčešće pomislimo na svinjsku. No, što je s ljudima koji ne jedu svinjetinu? Problem riješen. Nabavite, primjerice, pureću slaninu. Ta delicija, se naime, može dobiti od bilo koje vrste životinja. A vjerovali ili ne, postoji čak i pačja slanina.

Obiluje proteinima

Protein je ključna komponenta u zdravoj prehrani, a srećom, slanina je super bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visoke razine energije, kao što je bitan i za kosu, nokte, te kožu.

Kopirati
Drag cursor here to close