Tomislavgrad

Nastavlja se istraživanje duvanjskih špilja

Lifestyle / Flash | 31. 08. 2016. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Speleološkoga društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada danas počinje 7. međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2016" koja će trajati do 4. rujna.

Istraživanje će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: zemljopisna, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja, priopćili su organizatori.

''U okviru najavljene ekspedicije, namjera nam je nastaviti istraživanja ogromnoga podzemnoga sustava Ponor Kovači-Izvor Ričine ronjenjem kroz dolazni sifon u izvoru, gdje se prošle godine stalo, dok bismo u ponoru pokušali nastaviti istraživanje više od 2 km nizvodno od ponora, gdje se stalo prije 3 godine. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta, visokoga vodostaja i protjecanja vode upPonor i iz izvora Ričine, nastavili bismo istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima: Grabovica, Tušnica, Ljubuša, Vran, Kamešnica, Čvrsnica, Dinara'', stoji u priopćenju.

Kao suorganizatori 7. međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije spominju se Udruga "Naša baština", Tomislavgrad - Zagreb BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.

Kopirati
Drag cursor here to close