Krupni plan

Napravljen popis ''nježnika'' koji su uzdrmali filmski svijet

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2015. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoćna projekcija u Cannesu filma "Love" francuskog redatelja argentinskog porijekla Gaspara Noea uzbudila je filmsku javnost. Film o burnoj ljubavnoj vezi mladog para, prepun scena seksa, uključujući krupan plan ejakulacije, podsjetio je na neka ranija ostvarenja koja su skandalizirala publiku, ali su i "pomjerila" granice filmske estetike.

Internet portal "20 Minutes" napravio je popis osam penisa koji su uzdrmali sedmu umjetnost. Godine 2004, Vincent Galo snimio je "The Brown Bunny" , priču o nesretno zaljubljenom trkaču motora koja je ostala upamćena po sceni više nego eksplicitnog felacija. Mnogi su Gala tada optužili da je mačo egocentrik.

Pet godina kasnije, Lars von Trier predstavio je svog "Antikrista", film koji se našao na meti najoštrijih kritika zbog teških scena u kojima se redatelj okomljuje na spolni organ glavnog glumca i trenira živce publike.

"Carstvo čula", film iz 2003. Nagise Oshime je većem dijelu publike tada bio previše "realističan", naročito u završnoj sceni, simboličnoj i krvavoj, u kojoj žena ljubavniku odsječe spolni organ.

"Shortbus" Johna Camerona Michella iz 2005. govori o ljubavnim i seksualnim vratolomijama grupe Njujorčana. Film obiluje scenama orgija, seksa u troje, ali je posebno ostala upamćena scena autofelacija - nevjerojatni podvig razgibanosti i odlučnosti glavnog glumca Pola Dosona.

Portal je na ovaj popis uvrstio i filmove "Boogie Nights" (1997) Pola Tomasa Andersona, o posebno "nadarenom" mladiću koji postaje porno zvijezda (igra ga Mark Walberg), "Ken Park" (2002) Larya Clarka u kojem je udarna scena u kojoj jedan od junaka masturbira dok se sam davi i "Enter the Void" (2009) Gaspara Noea o mladom muškarcu koji se prepušta razvratu u japanskoj metropoli.

Na kraju popisa je film "Sram" (2011) Stevea Mcqueena u kojem je glavni lik penis Michael Fassbendera u ulozi ovisnika od seksa.

Kopirati
Drag cursor here to close