Iako mu zamjeraju

Nakon crkve u Bugojnu, Husein će graditi i Titovu vilu

Lifestyle / Flash | 26. 05. 2015. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Smajić iz Bugojna, koji je u svojem dvorištu pronašao ostatke crkve iz sedmog stoljeća sada će biti sudionikom obnove i bugojanske Titove vile jer će ga općinski načelnik pitati da dadne novac za to.

''Naš ti je Husein inače sav od duše i srca. Ima klikere za zaradu i srce za dijeljenje. Pitat ću ga da nešto dadne i za obnovu Titove vile na Gorici, što imamo u planu'', rekao je Ajkunić za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, Husein uživa ugled kod svih konfesija u Bugojnu, pa se zna da je dobar prijatelj sa župnikom Zoranom Tadićem i parohom Srpske pravoslavne crkve Slavišom Đurićem. Donirao novac za obnovu njihovih crkava kao i za izgradnju džamije u Omerovićima.

Husein je, prenosi Slobodna Dalmacija, ponosan na nagradu za osobu godine koju je dobio jer se svrstao među ostale poznate nositelje ovoga priznanja poput Clintona, Đokovića, Čilića i drugih. U razgovoru za splitske novine kaže da ga podržava i golema većina Bugojanaca.

''Doduše, ima nekih muslimana, a među njima je i predsjednik Islamske zajednice, koji mi zamjeraju, ali ja ne obraćam pažnju na to. Ne mogu ni svi ljudi biti isti. Što nam je donijelo ratno rušenje? Spas je u gradnji i suradnji'', rekao je Husein.

Podsjećamo, prilikom radova u svojem dvorištu Smajić je pronašao ostatke crkve koja potječe vjerojatno iz sedmog stoljeća, dimenzija 25 puta 25 metara.

Smajić je javno izjavio tada da je spreman odustati od svog projekta i pravljenja jezera i obnoviti staru crkvu za koju se zna da je u njoj održan kapitul bosanske vikarije 1406. godine i da je srušena prilikom turskih upada 1415. godine.

Pod vodstvom arheologinje Ajle Sejfuli iz Travnika već je otkopano 80 posto temelja. Smajić je prihvatio prijedlog stručnjaka da se temelji konzerviraju, a pokraj njih napravi crkva starih dimenzija. Nedavno je Smajića posjetio i zahvalio mu nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

''Dosada sam sve sam isfinancirao, a spreman sam pokloniti crkvi 60 dunuma zemlje jer su oni nekada bili vlasnici toga terena. Samo na taj način možemo raditi suživot u Bosni i Hercegovini'', zaključuje Husein.

Kopirati
Drag cursor here to close