U planine

Najmasovniji pohod bh planinara na Visoke Tatre

Lifestyle / Flash | 04. 06. 2015. u 08:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmasovniji pohod planinara iz BiH na Visoke Tatre u Slovačkoj organizira Planinarski savez Kantona Sarajevo od 5. do 11. lipnja.

Na Visokim Tatrama će 92 planinara iz više bh. gradova boraviti šest dana tijekom kojih će biti organizirani usponi na jedan od najpopularnijih planinarskih vrhova Krivan na 2.494 metra nadmorske visine, uspon na Prednje Solisko (2.117 metara nadmorske visine), izlet na vodopad na Velikom studenom potoku.

Planinari će na Tatrama imati priliku da se voze brdskim vlakom (tramvajem) na sajlu i po šinama do Hrebienoka na 1.285 metara nadmorske visine. Predviđen je i uspon do Zbojničke čate (1.960 m nadmorske visine).

Slovački Rysy (2.498 metara nadmorske visine) i Poljski Rysy (2.503 metra nadmorske visine) su također predviđeni za uspon bh. planinara, a u kotlini Žablje Pleso obilazak dvaju jezera.

Za pretposljednji dan boravka predviđen je uspon na Tatranske Lomnice na kojim je na 2.300 metara nadmorske visine Lomničko sedlo, a kabinskom žičarom se može izaći na Lomnički štit koji je s 2.633,8 metara treći po visini vrh na Visokim Tatrama.

Posljednji dan boravka na Tatrama, 10. lipnja, bh. planinari će provesti u Poljskoj u gradu Zakopane , a 11. lipnja će na putu za Sarajevo imati višesatni obilazak Budimpešte.

Planinarski vodiči iz Sarajeva su Selver Ajrulahi i Tarik Grabus.

Ovo putovanje u Slovačku i višednevni pohod na Visoke Tatre su dio aktivnosti Planinarskog saveza Kantona Sarajevo, koji u svom programu svake godine organizira odlazak na jednu od atraktivnih planina izvan BiH.

Visoke Tatre su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Najviši vrh je Gerlachovskyacute štit s 2.655 metara nadmorske visine. Mnoge rijetke i endemske životinje i biljne vrste žive na Visokim Tatrama.

Područje je poznato po zimskim sportovima. Najveća skijališta su Štrbskeacute; Pleso, Staryacute; Smokovec i Tatranskaacute Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj.

Prvi europski prekogranični nacionalni park osnovan je na slovačkim Tatrama 1948., a u Poljskoj na Tatrama 1954. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close