Rizična prehrana

Najgora hrana za vaše grudi

Lifestyle / Flash | 17. 04. 2014. u 15:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija objavljena u listu Journal of the National Cancer Institute dokazala je povezanost prehrane bogate zasićenim masnoćama i povećanog rizika od najčešćeg tipa raka dojke.

Nakon što je mala talijanska studija prije nekoliko godina dovela u vezu prehranu bogatu masnoćama i rak dojke, znanstvenici su slučaj odlučili detaljnije istražiti.

Nakon analize preko 300 tisuća žena u deset europskih zemalja, potvrdilo se da je prehrana bogata zasićenim masnoćama povezana s višim rizikom od estrogen receptor-pozitivnog raka dojke.

S obzirom da je poznato kako masnoće povećavaju razinu estrogena u tijelu, autorica studije Sabina Sieri s Odjela preventivne i prediktivne medicine na Fondazione IRCCS Istituto Naziolale dei tumori u Milanu, smatra ove rezultate kao dokaz da je estrogen receptor-pozitivan rak dojke češće pod utjecajem vanjskih faktora za koje se zna da utječu na metabolizam estrogena, nego se to prije smatralo.

'Prošle studije nisu uspjele pružiti snažan dokaz koji bi podržao tu vezu, jer su se usredotočavale općenito na rak dojke, a ne na određeni podtip', objašnjava.

Još jedan mogući razlog je pogoršana inzulinska rezistencija, uobičajena posljedica prehrane bogate zasićenim masnoćama.

''Treba obaviti još puno posla na vezi između zasićenih masnoća i razine hormona kako bi se dokazale obje teorije'', zaključuje.

U svakom slučaju, ovo je još jedan razloga da zasićene masnoće zamijenite zdravim količinama mononezasićenih masnoća, poput onih kakve imaju avokado ili maslinovo ulje.

Kopirati
Drag cursor here to close