Grbavica

Najduži heklani stolnjak znak podrške nogometnoj reprezentaciji BiH

Lifestyle / Putujte s nama | 13. 06. 2014. u 14:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki stolnjak, možda najveći na svijetu, dug više od 70 metara predstavljen je danas na stadionu Grbavica u Sarajevu, u znak podrške nogometnoj reprezentaciji BiH.

- Stolnjak dug više od 70 metara spojen je od 500 pojedinačnih stolnjaka koji su stari i više od 100 godina jer su dijelove ovog velikog stolnjaka radile i naše majke i nane - rekla je voditeljica sekcije za pletenje u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo, Suada Filipović.

Filipović je kazala da su sudionice ove sekcije šest mjeseci radile na izradi najvećeg heklanog stolnjaka na svijetu.

Današnjim događajem Centar za zdravo starenje obilježio je treću godišnjicu rada, ali cilj je bio i uputiti podršku bh. nogometnoj reprezentaciji uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Stoga su šeširi i navijačka himna reprezentacije BiH bili dio dekora današnjeg događaja na stadionu Grbavica u Sarajevu.

- Petnaest članica je svakog tjedna gotovo šest mjeseci spajalo ove stolnjake da bi na treću godišnjicu postojanja Centra bio gotov. Ujedno smo ovim dugim stolnjakom dali i podršku našoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu - rekla je menadžerica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Mirela Ferić.

Po njenim riječima, radi se o stolnjaku cijele BiH, jer su za njega pristigle donacije iz svih dijelova zemlje.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da se na ovakvim manifestacijama jača duh i zajedništvo koje mi u Bosni i Herecegovini imamo.

- Država BiH je sastavljena od različitih malih ili manjih cjelina koje se drže, kao i ovaj stolnjak, ali moramo se naviknuti da živimo zajedno i radimo na jačanju BiH - kazao je Koldžo.

Članice Centra za zdravo starenje kažu da su stolnjak kandidirale i za ulazak u Guinnesovu knjigu rekorda.

Kopirati
Drag cursor here to close