Gripa hara

Na području HNŽ-a zabilježen 181 slučaj akutne respiratorne infekcije

Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2017. u 12:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) do sada je prijavljen 181 slučaj akutne respiratorne infekcije - izjavio je za Fenu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković.

Po njegovim riječima, 95 prijava odnosilo se na bolesti koje su slične gripi, a dvoje pacijenata je hospitalizirano zbog teške akutne respiratorne infekcije.

Istaknuo je kako je najveći broj oboljelih registriran kod osoba starosne dobi 30 do 64 godine.

Ležanje - šest do sedam dana

Osobama koje eventualno obole od gripe Čolaković preporučuje ostanak kod kuće i ležanje šest do sedam dana.

''Također, potrebno je izbjegavati nepotrebne kontakte s drugim ljudima kako ih ne bi zarazili, ne konzumirati jelo i piće iz zajedničkih posuda, jesti što više svježeg voća, posebice agruma, piti mnogo tekućine, najbolje toplog čaja, vršiti provjetravanje prostorija'', kazao je Čolaković naglasivši da se ne koriste antibiotici jer gripa je virusna infekcija.

Inače, ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe i u HNŽ-u. Niske temperature koje ne zaobilaze ni Hercegovinu pogoduju širenju bolesti. Mediji su ranije prenijeli informacije iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, navodeći da su najveći broj oboljelih odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest je praćena visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću.

''U kasnijem stadiju može doći do promjena koje se manifestiraju kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obvezno se treba javiti liječniku jer može doći i do komplikacije gripe koja se manifestira, u prvom redu, jakom upalom pluća'', objašnjava Eniz Čolaković.

U Trebinju virusna infekcija

U Službu hitne medicinske pomoći Trebinje prethodnih dana dnevno se prosječno javljalo 60-ak pacijenata s virusnim infekcijama, a evidentiran je i veći broj njih s upalom pluća, potvrdio je za Avaz načelnik ove službe Saša Borjan.

Istaknuo je da je i ranije u zimskom razdoblju bilo virusnih infekcija, ali da je ove godine znatno povećan broj pacijenata sa simptomima virusa, napominjući da dnevno bude po dvadesetak kućnih posjeta i četrdesetak ambulantnih pregleda.

''Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, kihavicom i kašljem. Žale se na opću slabost, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć '', rekao je Borjan.

Podsjetimo, ogromne vremenske oscilacije u našoj zemlji donijele su prehlade, viroze, ali i gripu. Iako broj oboljelih svaki dan raste, epidemiolozi najavljuju da će u veljači doći do vrhunca gripe, kada se očekuje i duplo veći broj pacijenata.

Kako razlikovati prehladu od gripe, kako ih liječiti, kada je vrijeme za posjet liječniku, te kako ojačati imunitet, možete pročitati u savjetima koje je s našim čitateljima podijelila liječnica iz Mostara, Andrea Čarapina.

Kopirati
Drag cursor here to close