poruka mira

Na Lezbosu izrađen golemi znak mira od izbjegličkih prsluka za spašavanje

Lifestyle / Flash | 02. 01. 2016. u 18:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Golemi znak mira napravljen od prsluka za spašavanje više tisuća migranata koji su, u potrazi za boljim životom, doplovili Egejskim morem do Lezbosa, osvanuo je prvoga dana nove godine na jednoj od padina tog grčkog otoka, piše Hina.

Akciju su pokrenuli Liječnici bez granica i članovi Greenpeacea u suradnji s drugim organizacijama, poput Sea Watcha i Starfisha, a cilj joj je ''poslati poruku mira svijetu u novoj 2016. godini'', stoji na internetskoj stranici Greenpeacea.

Poruka mira svijetu

Oko stotinu dobrovoljaca u petak je u blizini sela Molivosa pokupilo prsluke za spašavanje koji su ostali iza 500.000 migranata koji su s turskih obala dospjeli do Lezbosa. U veliki narančasti znak, koji se vidi i s mora, uklopljeni su i prsluci onih koji su se tijekom plovidbe utopili.

Tijekom 2015. u Europi je utočište pronašlo više od milijun izbjeglica. Većina ih je bježala pred ratom i siromaštvom iz Sirije, Afganistana, Iraka i Eritreje. Osamdeset posto ih je na putu prema Europi prošlo preko nekog od otoka u istočnom Egejskom moru, piše Hina.

Kineski umjetnik najavio podizanje spomen-obilježja

Nakon velikog izbjegličkog vala tijekom ljeta, s početkom hladnijih dana broj onih koji su željeli stići do Europe se smanjio, no u prosincu je do grčkih otoka ponovno stiglo više od 100.000 ljudi. Kineski disident i konceptualni umjetnik Ai Weiwei u petak je najavio podizanje spomen-obilježja na Lezbosu.

''Mnogi su ljudi izgubili život na moru…, a mi im moramo podići spomenik'', rekao je Ai za AFP. ''Na Lezbosu sam već otvorio studio u kojem ćemo tijekom godine raditi na raznim projektima'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close