Raste i prodaja kondoma

Muškarci za Valentinovo troše duplo više od žena

Lifestyle / Flash | 12. 02. 2016. u 18:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanci u prosjeku troše oko 120 dolara na Valentinovo s tim da muškarci troše dvostruko više novaca nego žene. Tako će prosječan muškarac za Dan zaljubljenih potrošiti 156 dolara, dok će žena potrošiti 85 dolara.

Više od jedne trećine muškaraca nerado prima dar, a manje od 20 posto žena isto to radi. Oko 10 milijuna vlasnika kućnih ljubimaca kupit će dar svom ljubimcu za Valentinovo, a čak 15 posto Amerikanki će sebi poslati cvijeće.

Milijardu čestitki za Valentinovo se pošalje svake godine i to je čestitka koja se najviše šalje nakon božične čestitke. Žene kupe oko 85 posto čestitaka za Valentinovo, a svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža, pišu 24sata.hr.

U Japanu se od žena očekuje da za Valentinovo poklone čokoladu vojim partnerima, muškim kolegama s posla i nadređenima. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu (tzv. White Day).

Kondomi se oko Valentinova prodaju 20-30 % više nego inače. Najviše testova za trudnoću se proda mjesec dana kasnije, u mjesecu ožujku.
Pencilin, poznati lijek za spolne bolesti poput sifilisa predstavljen je svijetu 14. veljače 1929. godine.

Slatkiši i cvijeće

Sveučilište u Marylandu ima eksperta za Valentinovo pa su napravili istraživanje te došli do sljedećih podataka:

Na 120 slobodnih muškaraca u dvadesetim godinama ide 100 slobodnih žena u istoj dobnoj skupini. Priča se mjenja nakon 65 godine. Tada na 33 slobodna muškarca ide 100 slobodnih žena iste dobi.

A kako Amerikanci slave Valentinovo?

Čestitke šalje 65% ljudi, a plišane igračke 21% ljudi. Na spojeve izlazi tada 44% , na slatkiše troši 38% ljudi, na cvijeće 32% ljudi, a nakit će kupiti 11 % populacije. Moderne su i darovne kartice koje dobije 29 % ljudi.

Čokolada kao lijek za slomljeno srce

Korijeni Valentinova sežu još u doba Rimljana i Luperkalija, festivala pročišćenja i plodnosti. Festival je počinjao žrtvovanjem životinja, njihovi su se jezici odsijecali, a od njih su se pravili bičevi. Zatim bi muškarci trčali ulicama i bičevali žene jer su vjerovali kako na ovaj način osiguravaju njihovu plodnost.

Postoji i teorija vezana uz rimskog vladara Klaudija II koji je svojim vojnicima zabranio da se žene jer je vjerovao kako će ih to učiniti lošijim ratnicima. U duhu ljubavi, sv. Valentin je u tajnosti vjenčavao parove. Zbog svoje neposlušnosti 14. veljače odrubljena mu je glava.

U Srednjem vijeku djevojke su za Valentinovo imale običaj jesti neobičnu i bizarnu hranu kako bi usnile svog budućeg muža.

Razlog zašto se za Valentinovo poklanjaju čokolada i bombonjere bi možda mogao ležati u činjenici da su je liječnici u 19. stoljeću prepisivali pacijentima kako bi izliječili posljedice slomljenog srca i neuzvraćene ljubavi.

Najstarije sačuvane čestitke datiraju iz 16. stoljeća. Valentinovska se euforija Engleskom i Sjevernom Amerikom širi od 18. stoljeća zahvaljujući trgovini, široj upotrebi štamparskog stroja i sve jeftinijim poštanskim uslugama. Prve komercijalne čestitke proizvela je Amerikanka Esther Howland. Ona je 1847. godine otvorila radionicu za izradu valentinovskih čestitki. Uskoro se obogatila.

Prvi seks na Tajlandu

Valentinovo je na Tajlandu popularan datum za prvi seks. Navodno je čak 80% Tajlanđanki nevinost izgubilo upravo 14. veljače. Vlasti su se stoga odlučile na preventivne mjere. Parkovi se zatvaraju ranije, a u školama se u tjednu prije Valentinova dijele kondomi.

Kopirati
Drag cursor here to close