Ohio State University

Muškarci koji objavljuju puno selfija nisu samim time narcisi i psihopati?

Lifestyle / Flash | 28. 01. 2015. u 10:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naizgled bezazleni selfieji na koje su se svi već navikli i koji zatrpavaju vaš newsfeed zapravo bi mogli biti znak da vaš prijatelj ima ozbiljnih problema, pokazalo je novo istraživanje.

Nije da nismo sumnjali da su ljudi koji fotkaju selfieje imaju problema s egom, ali prema novim zaključcima istraživala muškarci koji objavljuju fotke njih samih imali su veći broj bodova na testovima koji mjere narcisoidnost i psihopatstvo, dok su oni koji još i uređuju selfieje pokazali još više sklonosti prema narcisoidnosti, piše Independent, a prenosi Index.hr.

Jesse Fox, vodeći autor studije i asistent na Ohio State Universityju kazao je da rezultati ne znače da su muškarci koji objavljuju puno selfieja automatski narcisi i psihopati, već samo to da su ispitanici u studiji imali neke od tih karakteristika više od prosjeka, iako još uvijek unutar raspona koji obuhvaća normalno ponašanje.

Kako bi donijeli svoje zaključke, istraživači su analizirali podatke iz online ankete koju je ispunilo 800 muškaraca u dobi od 18 do 40 godina. Ispitanici su trebali odgovoriti koliko često objavljuju fotografije, uređuju li ih dodatno prije objave (croppanje, filteri, korištenje nekog softvera za uređivanje fotografija). Ispunili su i uobičajene upitnije o ponašanju u društvu i viđenju samih sebe.

"Povećanom uporabom društvenih mreža, svi su sve više zabrinuti za svoj izgled. To znači da objektivacija samih sebe može postati veći problem za muškarce, ali i za žene", kazao je Fox, dodajući da studija ne uključuje žene jer nisu imali podatke s kojima bi ih mogli usporediti, ali trenutno rade na dodatku studiji u kojem će se isto istraživanje sprovesti na ženama.

Kopirati
Drag cursor here to close