nema krize za ekskurzije

Mostarski srednjoškolci, unatoč sve manje novca, sve više putuju

Vijesti / Politika | 27. 02. 2015. u 08:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina srednjoškolaca u Mostaru će, bez obzira na sve lošije ekonomsko stanje kao i ne baš financijski pristupačne putne aranžmane, ipak i ovu godinu otputovati na ekskurziju. U velikom broju srednjih škola se ne osjeti nikakva kriza te će oko devedeset posto učenika ići na putovanje, dok je samo u par njih odaziv loš, no u odnosu na prošle godine, kažu nam kako brojke ipak idu gore.

''Odaziv je jako loš, ovisno o statusu učenika, te sada mogu reći da maksimalno 40 posto studenata ovu godinu planira ići na ekskurziju'', rekao je za Bljesak.info tajnik Srednje Medicinske škole u Mostaru Bajazit Dumpor, te dodao kako je zanimljivo da se svake godine brojke povećavaju tj. da iz godine u godinu sve više učenika ide na putovanje, a financije su sve lošije.

U ponudi ove škole su Turska, Španjolska, Mađarska, te kako nam kažu imaju i par agencija u igri, a o konačnom izboru se izjasne učenici, dok je školi bitno da agencija koju odaberu bude sigurna.

''Cijene aranžmana u svim agencijama su dosta slične, no pojedine agencije imaju i određene ponude kako bi svoj aranžman učinile pristupačnijem te smo tako prošlu godinu imali od strane jedne agencije i dnevnice za profesore u iznosu od 40 KM'', govori Dumpor.

U Gimnaziji fra Grge Martića se kako kažu ne osjeti nikakva kriza, te iako se još jedan odjel nije izjasnio, već unaprijed mogu potvrditi da će oko 90 posto učenika ići na ekskurziju.

''Kod nas učenici još od prvog razreda skupljaju po 20 KM mjesečno što im na kraju uvelike olakša sam trošak plaćanja ovog putovanja'', govori ravnateljica ove škole za Bljesak.info.

''Djeca su glasovanjem odabrala Španjolsku, te je ta opcija od ponuđenih, iako najduža, njima bila i najjeftinija. Još se uvijek nismo odlučili za agenciju, imamo pet različitih agencija u ponudi, no vodit ćemo se tim da odaberemo najjeftiniju opciju a opet da gledamo da djeca ne budu oštećena'', rekli su iz Gimnazije fra Grge Martiće te dodali kako se cijene ovogodišnjih aranžmana za Španjolsku kreću oko 750 KM.

U Ekonomskoj školi Joze Martinovića u Mostaru saznajemo kako će ovu godinu na ekskurziju ići oko 70 posto srednjoškolaca te da je od tri ponude izabrana relacija Budimpešta – Prag – Beč.

''Imali smo ponude od tri agencije i na kraju su roditelji bili ti koji su donijeli odluku i izabrali agenciju'', rekla je za Bljesak.info Sanja Bevanda, predstavnica III-ih razreda u ovoj školi.

Iako se na početku svake akademske godine dovodi u pitanje odlazak srednjoškolaca i maturanata na putovanja koja većini roditelja predstavljaju prevelik financijski zalogaj, te velik broj njih još otplaćuje prošlogodišnje ekskurzije, kad se podvuče crta, vidimo kako kao i u svemu kod nas i tu izostaje logike. Unatoč sve manje novca, putuje se sve više.

Kopirati
Drag cursor here to close