Biking & Heritage

Mostarski biciklisti posjetili stećke udaljene 200 kilometara

Lifestyle / Flash | 19. 10. 2015. u 16:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biciklisti iz Mostara posjetili su ovoga vikenda stećke u Šekovićima i Kladnju udaljene 200 kilometara od Mostara. U nastavku donosimo njihov putopis.

''Nakon kišnog vikenda i odgađanja ture na Blidinju i Kupresu, tjedna kojoj smo svako malo bacali pogled na vremensku prognozu u nadi da će padaline ipak stati, neugodnog iznenađenja u subotu kada se umjesto najavljenog sunca gotovo u cijeloj Bosni odnekud stvorio jak pljusak, nedjelja je ipak osvanula sunčana.

Doduše jutro je bilo hladno, pa su bicikli na automobilima izgledali nekako neprimamljivo. No, jutarnju studen smo, umjesto na biciklima proveli u dugačkoj vožnji jer nije šala, na primjer, zapucati iz Mostara čak u Šekoviće, udaljene gotovo dvjesto kilometara.

Ali, prve zrake sunca izmamile su osmijehe na lica sudionika i tura u sklopu projekta "Biking & Heritage" kojeg financira Veleposlanstvo SAD-a u BiH, mogla je započeti.

Pored već tradicionalnih sudionika, biciklističkih klubova iz Mostara, Sarajeva i Vlasenice na ovoj turi su se pridružili i lokalni biciklisti iz Kladnja. I ne samo oni.

Kako se već "opasno šuška" da su ture u sklopu ovog projekta zanimljive, da je druženje izvrsno i da se sreću biciklisti iz raznih krajeva BiH, pa i šire, dragi gosti su ovaj put bili i biciklisti iz BK "Živinice".

Pored novih šala i pričica donijeli su i žutu boju dresova da upotpune bojanje, ionako već dovoljno šareno. A možda je najbolju ocjenu događaja dao Fehim, domaćin iz Kladnja rekavši "da je bilo odlično, sam je prošlo nekako prebrzo".

Kao i obično predavanje o stećcima i ovaj put ke izložio Zijad Halilović, suradnik za arheologiju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji je između dvije projektne ture uspješno obranio magistarski rad.

Za razliku od prošle ture, sama vožnja nije bila baš toliko zamorna a okončana je u planinarskom domu "Javorje" kojim gazduje PD "Konjuh" Tuzla. Zgodno je bilo druženje s planinarima i razmjena iskustva, a neki su se i zabavljali gimnastičkim i akrobatskim vještinama, poput hodanja na rukama.

Nakon druženja u planinarskom domu uslijedilo je ono, valjda za svakog brdskog biciklistu nešto najljepše: spust. Na sreću kiša koja je padala prethodnih dana nije previše raskvasila teren pa i nije bilo toliko blatnjavo. Nasuprot tome, jesen u bjelogoričnoj šumi je u punom zamahu, pa su boje bile prekrasne: od svijetlo žute, do tamnocrvene.

To je doduše stavljalo dilemu pred sudionike: sjuriti se u izvrsnom spustu i uživati ??u adrenalinu ili zastati i diviti se ljepoti krajolika. Kako god, bio je ovo još jedan divan ugođaj za bicikliste i podsjećaj da nakon ture u Hercegovini slijedi zimska pauza. Naravno, svi najavljuju dolazak i na ovu posljednju turu u ovoj godini. Vidimo se u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close