Čuvajmo okoliš

Mostarske udruge: Sutra je dan bez automobila - koristite bicikl ili javni prijevoz

Lifestyle / Flash | 21. 09. 2014. u 10:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za promociju biciklizma "Hercegovine Bike" i Biciklistički klub Mostar pozvali su sve građane Mostara, ali i cijele BiH, da sutra, na Europski dan bez automobila, svoja motorna vozila ostave kod kuće te da kao prijevozno sredstvo koriste bicikl i javni prijevoz ili da do planiranih odredišta stignu pješice.

"Sutra je Europski dan bez automobila koji se obilježava u više od 2000 gradova u Europi. Budimo i mi dio te priče te potaknimo razvoj biciklizma i ostalih nemotoriziranih kretanja na gradskim te izvangradskim ulicama i putovima, a u cilju smanjenja korištenja automobila na gradskim ulicama te smanjenja zagađenja, čime se doprinosi razvoju zdravih uvjeta života“, navodi se u zajedničkom priopćenju Udruge ''Hercegovina Bike“ i BK Mostara.

Dan bez automobila prvi je put obilježen 1998. godine u Francuskoj kada je 35 francuskih gradova odlučilo taj dan zabraniti vožnju automobilima.

Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima, te ponuditi zamjenski i masivni gradski prijevoz.

Ujedno se željelo pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu kada je zrak bio čišći, kada su prometnice bile manje zakrčene i kada je život u gradovima bio bolji i podnošljiviji nego danas. Europski dan bez automobila danas obijlježava više 2000 gradova u Europi

Inače, Danom bez automobila, 22. rujna, završava Europski tjedan kretanja.

Kopirati
Drag cursor here to close