Osvježavajuće

Mostar: Proradila fontana na Španjolskom trgu

Vijesti / Politika | 24. 05. 2015. u 11:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je grad na vodi, a ima suhe fontane. Ironično, ali istinito. Nakon
mjeseci suše, fontana na Španjolskom trgu u Mostaru proradila je.

Podsjetimo, Mostar danas ima nešto više od osam fontana, od kojih je većina umjesto igre s vodom prepuštana igri sa smećem.

Tako je u praku Zrinjevac umjesto vode fontana ukrašena kablovima. Ona na Partizanskom groblju u skladu je sa zapuštenim spomenikom, a ona pored zgrade HNK-a, odnosno nekadašnje Hita, je potpuno neprimijetna. Vodena ideja kod spomenika pjesniku A.B. Šimiću je davno zaboravljena, a fontane kod Doma zdravlja i na trgu Musala čekaju neka bolja vremena. Najavljivana igra svjetla i vode na spomeniku ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, ostala je samo na priči i u nacrtima. 

Podsjećamo, još 2013. godine iz Gradske uprave potvrđeno je kako se novim planskim rješenjma planira i gradnja novih fontana.

"Neke fontane su obnovljene, a planiramo obnoviti u cijelosti sve fontane, kao i česme, koji su između ostalih, obilježja Grada Mostara. Međutim, za obnovu treba osigurati sredstva u Proračunu Grada Mostara, ili s Gradskih područja, a poznato je da Gradsko vijeće nije usvojilo Proračun za 2013. godinu, niti su održani izbori u Mostaru. Da ipak ne završimo lošim vijestima, Gradsko vijeće je usvojilo veliki broj planskih dokumenata (18 na posljednjoj sjednici, a ranije još 6), u kojima je planirana izgradnja više fontana na području cijelog Grada" kazala je u ožjku 2013. za Bljesak.info Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam i građenje.

Kopirati
Drag cursor here to close