Život na rubu

Mostar: Nitko ne zna koliki je točan broj socijalno ugroženih osoba

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2016. u 09:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici nevladinih organizacija i institucija koje se bave humanitarno-socijalnim radom na okruglom stolu u mostarskom Crvenom križu razgovarali su o uvođenju reda u tu oblast.

''Svjedoci smo da svakodnevno imamo brojne zahtjeve za pomoć ugroženih građana. Također, postoji i veliki broj građana koji su spremni pomoći, kao i veliki broj nevladinih organizacija koje se bave humanitarnim radom. Naša ideja je da nađemo najbolji modalitet kako sve te humanitarne aktivnosti staviti u sustav'', kako bismo mogli ravnomjerno rasporediti posao i kako bi svi mogli dobiti kvalitetnu pomoć - kazao je u izjavi za novinare tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

Dvije kuhinje u Mostaru

Na pitanje novinara o broju socijalno ugroženih osoba u Mostaru, Kajtaz je rekao kako nitko nema točan podatak, ali da ta brojka sigurno nije mala.

''Dvije narodne kuhinje u Mostaru dnevno spremaju više od 500 obroka. Na žalost, to nije konačna slika socijalno ugroženih građana Mostara. Informacije s terena nam govore kako veliki broj ugroženih ne živi u samom gradu i do tih ljudi pomoć teško dolazi'', rekao je Kajtaz.

Djelovanje humanitarnih udruga

Dodao je kako je upravo zbog toga potrebno uvesti reda u oblast humanitarno-socijalnog rada kako bi posao bio ravnomjerno raspoređena i kako bi pomoć došla do svih onih kojima je ona potrebna.

Kajtaz je naveo podatak da u Bosni i Hercegovini djeluje oko 10 000 registriranih udruga koje se bave humanitarnim radom te da bi se značajni rezultati mogli postići ako bi se njihov rad malo više koordinirao i fokusirao.

''Ako bi svaka od tih 10 000 organizacija mjesečno uplaćivala samo 20 maraka u zajednički fond za liječenje djece u inozemstvu, godišnje bismo imali 2,4 milijuna maraka, što je značajan iznos'', istaknuo je Kajtaz.

Kopirati
Drag cursor here to close