Izlet za djecu

Mostar: Mali planinari u pohodu na vrh Jastrebinka

Lifestyle / Flash | 04. 04. 2016. u 17:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 2.4.2016. HPD Prenj 1933. i Stanica Planinarskih vodiča Mostar organizirali su planinarski izlet za učenike Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara.

Sudjelovalo je 120 djece i roditelja. U ranim jutarnjim satima okupili smo se i krenuli spremno u avanturu. Put Jastrebinke, koja se nalazi sjeverozapadno od Mostara i s koje puca vidik na sve četiri planine u našem okruženju: na Velež, na Prenj, na Čvrsnicu i na Čabulju.

''Krenuli smo pješačkom stazom od Konobe Goranci kroz uređeni park za odmor i igru, pa kroz grabovu šumu do pašnjaka i livada, pa sve do vrha. Cijelim putem naši mali sudionici su nam postavljali pitanja i kako to obično biva upijali nova znanja. Od toga što je to planinarska markacija do kakvu hranu jedu planinari, kako se priča na motorolu, koliko velik trebaš biti da istu nosiš… Prepoznavali smo cvjetove koji su nam se našli uz put. Zajedno smo ponavljali znanja iz Prirode i društva. I ne samo što se tiče biljaka. Bilo je tu i onih koji su se spremili za svoj prvi planinarski izlet u smislu da su napravili popis životinja koje bi željeli vidjeti na planini. Tako su dva dječaka izvukla svoj popis na kojem je bilo desetak životinja i imali su spremnu olovku da čekiraju što su sa popisa vidjeli. Na našu sreću nismo vidjeli ni medvjeda, a kamoli žirafu, slona ili pak bizona ( Da, sve to i još štošta se našlo na njihovoj listi)'', stoji na stranicama HPD Prenj.
Petsto metara uspona i 5 km hoda u jednom smjeru proletilo je uz zvonki dječji smijeh, znatiželjne poglede, zanimljiva pitanja i uz uživanje u svemu onome što nam planinarstvo donosi.

''Pri dolasku na vrh uživali smo u pogledu koji nam se pruža sa vrha Jastrebinka (1138 mnv.)
I dok su roditelji uživali u horizontali odmarajući, naši mali planinari su veselo trčali okolo za loptom, kartali i preskakali uže. Neki su ponijeli i bojice i papir, prenosili ono što vide na svoja mala umjetnička djela. Imali smo sreću da su nam neka od tih svojih slikovnih doživljaja i poklonili. Satak ipol odmora na vrhu je proletio za čas. Zabilježili smo ovaj uspon zajedničkom fotografijom i krenuli poznatim prohodanim stazama natrag na naše početno mjesto. Kao što to obično biva, silazak ide puno brže nego uspon pa smo za tili čas došli do našeg odmorišta. Uz hot-dog, sokove i voće vratili smo utrošenu energiju. Iako realno našim malim planinarima energije nedostajalo nije. Veselo su trčkarali parkom i uživali u prostoru za igru. Natjecali smo se u povlačenju užeta i prepričavali dojmove o njihovom prvom planinarskom iskustvu, ali zasigurno ne i posljednjem'', piše HPD Prenj.

Ovaj izlet, kako je navedeno, je najava i uvod u Malu planinarsku školu koju HPD Prenj pokreće sa željom da podignu kvalitetu života djece u našoj sredini i da ih na mala vrata uvedu u svijet planina u kojemu oni mogu izrasti u velike planinare, alpiniste, vodiče i što je najvažnije, u zdrave ljude koji se ne boje izazova.

Kopirati
Drag cursor here to close