Mostar: Kako postaviti granice svom djetetu
Radionica u Mostaru
OBJAVA: Četvrtak, 15. prosinca 2016. 11:49
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Mostar: Kako postaviti granice svom djetetu
0

U Mostaru održana radionica za roditelje o postavljanju granica

Postavljanje granica tema je radionice za roditelje koja se održala u Mostaru u organizaciji BUDI TU zajednice aktivnih roditelja. Cilj zajednice je promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima.

''Roditelji koji su došli večeras na radionicu su dobri roditelji koji žele raditi i na sebi i poboljšati odnos sa svojom djecom. Odgovorno je poučiti roditelje zašto su batine štetne i što mogu činiti drugačije, bolje u interesu djeteta, ali i cijele obitelji'', istaknula je predavačica na radionici Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Buljan Flander je dodala kako su tijekom predavanja roditelji dobili odgovore i osnažili se za pozitivno roditeljstvo s istinskim razumijevanjem.

''Roditelji odgajaju svoju djecu prema modelu vlastitih roditelja, to jest onako kako su njih odgajali – obiteljski obrasci ponašanja, koji su najčešće nesvjesni. Većina roditelja igra tu ulogu katkad uvjereni da znaju što točno rade, a katkad sumnjajući u svoje poteze i metode. U nastojanju da budu “najbolji” najčešće oslobađaju vlastitu djecu poteškoća koje su pred njima. Previše ih štite ili rade stvari umjesto njih i time šalju krivu poruku da oni to ne mogu sami i koče njihovo osamostaljivanje i razvoj samopouzdanja. Neki su popustljivi, neki pretjerano strogi, a neki nedosljedni u svojim reakcijama. Na taj način zbunjuju djecu, koja iznova testiraju njihove granice i kriterije. Tema postavljanje granica tema je roditelja, a ne djece", kazala je psihologinja Mirjana Brajković, ispred Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Nakon uvodnih izlaganja predavačice su odgovarale na brojna pitanja koja su roditelji postavili anonimno tijekom predavanja. Na ovaj način potrudili smo se pomoći i odgovoriti svim roditeljima koji su došli na radionicu.

''Pedagoški pristup odgojnim mjerama uvelike nam je pomogao u svakodnevnim problemima koje imamo s mališanima. Upravo je taj pristup temeljna ideja pružanja podrške roditeljima kroz organizaciju radionica s istaknutim pedagozima praktičarima u Bosni i Hercegovini i regiji. Sretne smo što su roditelji u našoj zemlji prepoznali važnost radionica za roditelje i posjetili radionicu u velikom broju'' istaknule su Mirna Mišić i Josipa Terzić – Rezić, idejne začetnice BUDI TU zajednice aktivnih roditelja.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.