prevencija i liječenje

Mostar: Broj ovisnika o drogama u porastu, stigmatizacija društva otežava liječenje

Lifestyle / Flash | 12. 02. 2016. u 11:47 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj ovisnika o drogama u Mostaru je u porastu. Prema podacima Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, do sada je registrirano više od 900 ovisnika o psihoaktivnim tvarima, na kraju 2015. imali su oko 205 pacijenata, no značajno je veći broj onih koji se sami i bez stručne pomoći pokušavaju boriti sa svojim problemom.

Samo je mali broj onih koji traže pomoć kroz našu instituciju, ali je značajno veći broj onih koji se sami i bez stručne pomoći pokušavaju boriti sa svojim problemom.

''Broj ovisnika je nažalost u porastu. Godišnje se na liječenje javlja do 30 novoregistiranih ovisnika, ali se i mnogi ponovno uključuju u naše programe liječenja. Samo je mali broj onih koji traže pomoć kroz našu instituciju, ali je značajno veći broj onih koji se sami i bez stručne pomoći pokušavaju boriti sa svojim problemom. Prema nekim procjenama takvih je i nekoliko puta više. Zamislite koliko je samo to obitelji u nevolji, unesrećenih sa stalnom borbom za dobro svojih najbližih'', rekli su za Bljesak.info iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

Većina pacijenata iz Mostara

U Centru govore kako su od svog početka otvoreni svim ovisnicima koji zatraže pomoć bez obzira na regionalnu, nacionalnu, spolnu ili neku drugu pripadnost, no da je većina pacijenata ipak iz Mostara.

''Većina pacijenata je iz grada Mostara, ali oko 60 pacijenata je iz gotovo svih općina Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Većina pacijenata su muškarci, ali do 15 posto su žene koje se teže odlučuju na liječenje zbog stigmatiziranja s kojim se susreću u društvu'', govore iz Centra i dodaju kako oni skrbe i o maloljetnicima koji danas nerijetko imaju značajne poteškoće s ovisnošću o drogama.

Na upit o vrstama droga s kojima se danas susreću u Centru objašnjavaju kako i dalje prednjači ovisnost o heroinu, te je heroin jedna od najopasnijih droga koja stvara najveći broj poteškoća. Uz heroin, nažalost, danas se susreću sve više s ovisnošću o novijim psihoaktivnim tvarima koje također izazivaju ovisnost. Važno je spomenuti i novije ovisnosti poput ovisnosti o kocki, audio-vizualnim sadržajima i društvenim mrežama.

''Ovisnost o drogama je klasificirana kao kronična recidivirajuća bolest. Našim programima uspijevamo uspostaviti stabilnije ponašanje ovisnika, izbjegavanje kriminalnih aktivnosti, sudjelovanje u obiteljskom i društvenom životu, nekorištenje drugih droga, izbjegavamo aktiviranje drugih bolesti i uključenje u zdravstveni sustav. Postizanje ovih ciljeva je ono čemu težimo. Mnoštvo individualnih primjera pokazuje da se uz puno truda i odricanja, te uz čvrstu želju pacijenata, može postići stabilna apstinencija'', poručili su iz Centra i dodali kako droga ispočetka može biti stvar izbora, ali vrlo brzo zagospodari osobom i teško joj se oduprijeti.

Stigmatizacija ovisnika

Proteklih godina Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar kao institucija našao se u nezavidnoj financijskoj situaciji zbog brojnih okolnosti. Trenutno rade u prostorijama koje granično zadovoljavaju njihove potrebe, ali će u budućnosti, ukoliko se ostvare preduvjeti, biti potrebno i iznalaženje novog većeg prostora. Nažalost, kako nam objašnjavaju, obzirom na razmjere problema ovisnosti to još nije posve dovoljno za još kvalitetniji rad.

S obzirom da je visoka nezaposlenost u društvu, uz stigmatizaciju ovisnika, još je teže naći posao za ovisnik

''Velika dugovanja po osnovi poreza i doprinosa na plaće djelatnika i materijalna dugovanja opterećuju svakodnevni rad. Od kraja 2015. godine je imenovan novi ravnatelj ustanove koji nastoji stabilizirati poslovanje i otplatiti nastale dugove. Nažalost, opća besparica otežava izlazak iz problema. Nastojat ćemo stoga, svojim još predanijim radom i radom na preventivnim programima, stvoriti preduvjete za dalji razvoj Centra'', objasnili su u Centru.

Pored spomenutih problema s financijama, ono što ovom Centru dodatno otežava rad jeste i problem stigmatiziranja ovisnika o drogama te istovremenom njihovo izbjegavanjem da se na vrijeme uključe u programe liječenja.

''Nedovoljan radni angažman kod mnogih pacijenata je dodatni faktor zašto pribjegavaju ili ostaju u kontaktu s drogama. S obzirom da je visoka nezaposlenost u društvu, uz stigmatizaciju ovisnika, još je teže naći posao za ovisnike. Susrećemo se i s vrlo pohvalnim primjerima gdje poslodavci ulažu napore i svoje zaposlenike potiču na liječenje i pružaju im podršku u stvaranju novog života'', rekli su u ovom Centru i pozvali sve one koji imaju problema s heroinom i drugim ovisnostima kao i njihovu obitelj da se jave u Centar na razgovor kako bi zajedno, i na vrijeme, započeli borbu protiv bolesti ovisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close