Legenda skokova

Mirsad Deda Pašić: O legendarnoj štangi sa Starog se i danas priča

Lifestyle / Flash | 31. 08. 2015. u 08:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo će vremena proteći da Mostar iznjedri skakača poput legendarnog Mirsada Dede Pašića. Nikada nije govorio da je najbolji, ali rezultati koje je ostvario, govore da je bio najuspješniji skakač svih vremena, piše Dnevni avaz.

Bez premca je bio najbolji u skokovima na noge s Titovog i Starog mosta, a njegova famozna ''štanga'', stil koji danas više nitko ne skače, ostavljala je bez daha.

Prvi put je sa Starog mosta skočio prije točno 60 godina, kada je, kaže, imao devet godina, osam mjeseci i 28 dana.

''Taj skok i danas najviše pamtim. Dakle, imao sam nepunih 10 godina. Popeo sam se na most i pobjegao, jer me dole, na obali Neretve, čekala velika raja. Sutradan su me uhvatili, a ja sam povikao: “Pustite me, odmah ću skočiti.” I učinio sam to. Ne znam na što sam pao, ali znam da sam se razbio. No, na zapovijed raje, morao sam ponovo skočiti i već sam se bio smirio, išlo je nekako lakše, a onda je uslijedio treći skok, četvrti… Kao dijete od 10 godina dominirao sam, pogotovo što se tiče upadanja u vodu. Bilo je slučajeva da je iza mog skoka toliko vode izašlo da se žedan čovjek ne bi mogao napiti. E, to je to'', prisjeća se 70-godišnji Pašić.

Sve stilove skokova na noge Pašić je izvodio – “polulet”, “let”, “ćupicu” i najelegantniji – “štangu”. Upravo je njegova izvedba tog izuzetno zahtjevnog skoka bila poput najljepše poezije i Dedina ''štanga'' krasila je razglednicu prijeratnog Mostara.

''Znate, to je veoma težak skok, jedan od najzahtjevnijih, kada kroz zrak prema Neretvi idete ukočeno. Jednostavno, veoma je teško održati taj let, da, na primjer, ne mahneš rukom. To je, zaista, najelegantniji let i malo je skakača skakalo “štangu”, a danas, nažalost, nitko'', rekao je Deda.

Osim po fantastičnim izvedbama skokova, Pašić će biti upamćen po činjenici da mu je Stari most bio nizak, a u svom zanosu za hrabrim poduhvatima, nebrojeno puta se otiskivao s Kule i Čardaka, uzvišenog osam metara iznad Starog mosta. Radio je to, kaže, za svoju dušu, za svoj ćeif, iako je s Čardaka u zaletu trebao premostiti stijene u dužini od više od 10 metara!

''Gledateljima je zastajao dah, ali opasnost je bila moj izazov. Gdje god sam se mogao popeti, ja sam skočio! Kada sam se prvi put popeo na Čardak, s kojeg je, možda, ukupno pet ljudi skočilo, više od dvije tisuće kupača bilo je na Neretvi. Molili su me da se vratim, ali nisam htio. Procijenio sam da to mogu. Zaletio sam se, a mnogi od straha nisu smjeli gledati, jer su mislili da ću završiti na pećinama. Poslije sam ponavljao te skokove, jer ja sam se u zraku osjećao kao na zemlji'', govori Pašić.

Ondašnjim delegacijama za koje je izvodio skokove, ne zna broj. Kako kaže, znali su doći po njega i po noći da za uvažene goste izvede skok pod reflektorima. Skakao je i za sebe, i za raju, ali i za ljubav i novac.

Posljednji put je sa Starog mosta skočio 1989. godine, a namjeravao je skočiti na ceremoniji otvorenja obnovljenog Starog mosta. Čak je obavio i nekoliko pripremnih skokova sa Mosta “Hasan Brkić”. Htio je, kaže, da se oprosti na taj način, da ga generacije upamte. Ali, skočio nije. Bila je, kaže, takva odluka nadležnih.

Umjesto toga, promovirao je knjigu “Mostarski ikari”, satkanu od biografija 348 hrabrih skakača sa Starog mosta, među njima i šest žena. Ta se knjiga, kaže Deda, nikada neće završiti, jer kako naglašava, stalno dolaze nove generacije.

Među brojnim priznanjima i nagradama, najdraže su mu “Majstor skokova” i “Kralj skokova na noge”, koje je dobio od ondašnjeg “Oslobođenja”. Nažalost, kako ističe, ta priznanja i more drugih on više ne posjeduje, jer su nestala u ratnom vihoru.

Najviše su pokradena pa, kaže, ne može oprostiti što krase tuđe vitrine.

Deda je, kao i Emir Balić, stalni član žirija skokova sa Starog mosta, a u posljednje dvije godine to je i u Jajcu. Kao umirovljenik, Deda danas živi sam nakon što je smrt otrgnula njegovu suprugu Nazu, s kojom je 46 godina bio u braku, piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close