Odmrznuti računi

Miloševićeva udovica: Nemamo imovinu ni račune, živim od mirovine

Lifestyle / Flash | 30. 10. 2014. u 21:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udovica Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije i haškog optuženika koji je preminuo u zatvoru u Haagu ne dočekavši kraj suđenja, Mirjana Marković izjavila je u četvrtak da ona i njezina djeca, sin Marko i kćer Marija te pokojni suprug nemaju nikakvu imovinu i račune u državama Europske unije, a da ona u Moskvi živi od mirovine.

Nakon jučer objavljene odluke Europske unije da 14 godina poslije pada režima Slobodana Miloševića ukine sankcije i odmrzne račune bivšeg predsjednika SRJ i Srbije, njegove obitelji i suradnika, Marković je za beogradski tisak ustvrdila kako se sva imovina koju njezina obitelj posjeduje nalazi u Srbiji te da ona, njezina djeca niti umrli suprug nemaju niti su ikad imali imovinu u zemljama EU.

"U Požarevcu imamo kuću koju smo voljeli i koju volimo. U njezinu dvorištu počiva Slobodan. U Beogradu imamo kuću od čije rente smo se dijelom uzdržavali, ali tu kuću danas ne možemo ni izdati, ni prodati. To je jedina naša imovina", izjavila je Mira Marković za beogradske Večernje novosti.

Ocijenivši kao "besmislice" tvrdnje da je njezina obitelj iznijela milijarde u Rusiju, gde sad žive ona i sin Marko, Mira Marković je na pitanje od čega živi u Moskvi, ustvrdila je jedini prihod koji ima njezina mirovina od 58.000 dinara, što je nešto više od 480 eura te da su priče o iznesenom novcu u stranim bankama "najobičnije projekcije onih koji bi, da su bili na našem mjestu, živjeli u izobilju".

Mira Marković napustila je Beograd u veljači 2003. godine i otputovala u Moskvu pridruživši se sinu Marku koji je pobjegao iz Srbije 6. listopada, dan nakon što je masovnim prosvjedima u Beogradu i diljem Srbije srušen režim Slobodana Miloševića.

Za Markom Miloševićem i Mirom Marković raspisane su tjeralice, ali su im ruske vlasti dale azil što se, po mnogim ocjenama, pripisuje dobrim vezama s ruskim vlastima koje je imao Slobodan Milošević i njegov brat Borivoje Milošević, nekadašnji veleposlanik SR Jugoslavije u Moskvi.

Marković danas tvrdi kako je tada u Moskvu doputovala samo s tri para naočala, dvije suknje, dva džempera i jednim paketićem aspirina.

U povodu odluke EU o odmrzavanju imovine obitelji Milošević i njihovim suradnicima, Žarko Korać, nekadašnji srbijanski vicepremijer u vladi Zorana Đinđića, ocijenio je kako se tom odlukom EU pokazalo "na neki način da se zločin i kriminalni poslovi isplate".

"Osjećam se bijesno i prevareno, isto kao i svi građani u ovoj zemlji...Ti ljudi su ukrali taj novac i žive mirno, ako ne oni, onda njihova djeca, a jednoga dana i njihovi unuci", rekao je za B92 Korać, nakon odluke Bruxellesa da Miloševićevim suradnicima i njegovoj obitelji ukine sankcije i odmrzne račune i imovinu u EU.

Korać kaže kako je to za Srbiju "žalosna priča koja vjerojatno revoltira mnoge ljude" utoliko prije što još nema službenih saznanja o kolikoj imovini je riječ, kako je stečena i gdje se sve nalazi, od Cipra do Švicarske, gdje su otkriveni računi bliskih suradnika bračnog para Milošević.

Nakon bijega Marka Miloševića, srbijansko pravosuđe je vodilo nekoliko kaznenih postupaka, među ostalim i za krijumčarenje cigareta, posao za koji se vjeruje da je Miloševićevu sinu donio milijune i omogućio veze ne samo s duhanskom mafijom, već i drugim kriminalnim krugovima.

U vrijeme vladavine Slobodana Miloševića Marko je bio optuživan za bahato i nasilno ponašanje prema pripadnicima oporbe u očevom rodnom gradu Požarevcu, ali su ti procesi ili zastarjeli ili je pravomoćno oslobođen u nedostatku dokaza.

Kćer Slobodana Miloševića i Mire Marković, Marija Milošević živi u Crnoj Gori i rijetko se pojavljuje u javnost.

Miloševići posjeduju vilu u Tolstojevoj ulici u elitnom dijelu Beograda Dedinju, a u medijima se posljednjih godina spekuliralo da ju je Mira Marković pokušavala prodati za 4,2 milijuna eura.

Nakon Miloševićeve smrti u pritvoru Haaškog suda (ICTY), gdje mu je suđeno za ratne zločine, nitko od članova njegove obitelji nije nazočio pokopu u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu.

Miloševića je zbog njegove uloge u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu Haški sud optužio za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Presudu nije dočekao, umro je u zatvorskoj ćeliji 11. ožujka 2006.

EU je 2000. godine zamrznuo imovinu Miloševiću, njegovoj supruzi Mirjani, sinu Marku, bivšem srbijanskom predsjedniku Milanu Milutinoviću, bivšem ministru obrane Dragoljubu Ojdaniću i drugima. Iz Vijeća EU jučer je priopćeno kako te sankcije više nisu relevantne. Odluka je donesena pisanom procedurom.

Kopirati
Drag cursor here to close