otvorene prijave

Milijun dolara za "najboljeg profesora na svijetu"

Lifestyle / Flash | 29. 05. 2015. u 15:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijun dolara iznosi nagrada koju je jedna fondacija posvećena obrazovanju spremna dodijeliti pobjedniku međunarodnog natjecanja čiji je cilj ocijeniti profesiju odgojno-obrazovnih radnika.

Kandidati, profesori i nastavnici javnih i privatnih škola, od vrtića do srednje škole, mogu se prijaviti na natječaj od danas, 29. svibnja do 10 listopada, ispunjavanjem formulara na stranici http://www.globalteaćerprize.org/fr/.

natječaj, koji fondacija Varkey raspisuje drugu godinu za redom, otvoren je za profesore i nastavnike svih zemalja. Među kriterijima koje kandidati trebaju ispunjavati su korištenje "inovativnih i učinkovitih pedagoških metoda", "potvrda učenika, kolega i članova zajednice o ostvarenim rezultatima", "sudjelovanje u javnim debatama o radu u obrazovanju putem članaka, blogova, konferencija", itd.

Fondaciju je osnovala indijska obitelj Varkey koja je tijekom 1950-ih godina emigrirala u Ujedinjene Arapske Emirate gdje se obogatila stvaranjem mreže privatnih škola. Obitelj Varkey danas posjeduje na desetine škola u 70 zemalja, a njihova fondacija odobrava stipendije, obrazuje nastavni kadar u Africi i promovira nastavničku profesiju.

"Svi znamo imena pojedinih odvjetnika, direktora kompanija, osoba iz domene novih tehnologija, ali je malo poznatih nastavnika koji mogu poslužiti kao uzor mladoj generaciji", kazao je za AFP direktor fondacije Vikas Pota.

Pobjednica prošlogodišnjeg natječaja bila je Amerikanka Nancy Atwel koja predaje u jednoj školi u državi Main. Ona se izdvojila zahvaljujući primjeni inovativne metode kojom potiče učenike da čitaju i da se bolje pismeno izražavaju. Nagradu je poklonila svojoj školi.

Među finalistima bila su dva nastavnika-profesora iz SAD-a, jedan iz Kambodže, jedan sa Haitija, jedan iz Afganistana i jedan iz Velike Britanije, a o pobjedniku je odlučivao 60-člani žiri, sastavljen od profesora, znanstvenika, šefova kompanija, novinara. Među njima našao se i jedan glumac i to veoma poznat, Kevin Spacey, koji se, kako je Pota naveo, zanima za pitanja obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close