Reizdanja

Metallica traži pomoć obožavatelja

Kultura / Glazba | 31. 10. 2014. u 14:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki heavy metal bend Metallica moli fanove za pomoć pri reizdanju dva njihova prva albuma koja namjeravaju izdati iduće godine, piše Rolling Stone.

Metallica priprema remasterirana, deluxe izdanja prva dva albuma "Kill 'Em All" iz 1983. i "Ride the Lightning" iz 1984., a na službenoj stranici zatražili su od fanova, ukoliko netko ima njihove fotografije ili audio snimke koncerata koje su svirali između 1983. i 1985., da im ih pošalje jer postoji mogućnost uključivanja tog materijala u reizdanje.

"Želimo sve. Uspjeli ste prokrijumčariti video kameru na koncert prije nego što su one uspjele stati u vaš džep? Možda ste svojim starim fotoaparatom napravili nekoliko snimki? Imali ste walkman s mikrofonom? U potrazi smo za svim i svačim.....audijem, videima, fotografijama, flajerima, ulaznicama, set listama koje ste pokupili s poda i općenito bilo kakvim uspomenama koje biste mogli imati iz tog vremena", napisao je bend na svojim službenim stranicama.

"Slanjem tih predmeta dajete dopuštenje da to možemo iskoristiti ukoliko se vaš dio povijesti nađe na izdanju (da, odvjetnici su nas natjerali da ubacimo ovaj dio!)", dodao je bend u svojem pozivu.

Ranije ove godine, bend je za Rolling Stone ispričao ponešto o svojoj prvoj gaži 1981. i stvaranju albuma "Ride the Lightning" s kojeg su proizašli singlovi poput "Creeping Death", "Fade to Black" i "For Whom the Bell Tolls".

"U drugoj minuti uvodne pjesme "Hit the Lights" (bivši) gitarist Dave Mustaine strgao je žicu", prisjetio se bubnjar Lars Ulrich prvog nastupa.

Nakon prve pjesme morao je promijeniti žicu jer nisu imali scenske pomoćnike. "Stoga sam se sjeo u pozadinu, iza bubnjeva te sam se ispod njih zapravo pokušavao sakriti", rekao je.

Gitarist Kirk Hammett prisjetio se stvaranja njihovog drugog albuma "Ride the Lightning" koje je opisao kao težak proces budući da se bend premjestio u Kopenhagen kako bi ga snimio.

No, nastanka kultnog bas zvuka u pjesmi "For Whom the Bell Tolls" prisjetio se s radošću.

"Basist Cliff Burton svirao bi puno taj rif u hotelskoj sobi, kad smo nas dvoje visili skupa. Znao je nositi sa sobom akustičnu klasičnu gitaru koju je raštimao kako bi mogao savijati žice. Tada sam mislio da je to čudan atonalni rif koji uopće nije težak. Kad ga je svirao Jamesu, on je dodao akcent na sve to i odjednom se sve promijenilo. Totalno je ludi rif", prisjetio se Hammett.

Bend trenutno radi na snimanju idućeg albuma. Ulrich je u travnju rekao za Rolling Stone da se nalaze na četvrtom glazbenom druženju na kojem nastaju pjesme. Jedna od njih je "Lords of Summer" koju su premijerno svrali na ovogodišnjoj turneji, a bit će objavljena kao vinil ekskluzivno za Dan prodavaonica ploča.

Metallica 24. studenog reizdaje dokumentarni film "Some Kind of Monster" s bonus snimkama povodom desete godišnjice njegovog izdanja.

Kopirati
Drag cursor here to close