Zgrada Gimnazije

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: Mostar svijetli narančasto

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2015. u 20:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasilje ipak može biti spriječeno, a ove godine, u cilju obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u suradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je narančastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Narančastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje 16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Travniku u noći s 24. na 25. studeni osvijetljene su u narančasto. Vijećnica, Zemaljski muzej, Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvori i Gradska uprava u Banjoj Luci, Gimnazija u Mostaru, Travnička tvrđava, Kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej u Travniku samo su neke od građevina koje u narančastom svijetlu podsjećaju da je nasilje nad ženama i djevojčicama problem svakog društva.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila globalnoj kampanji i njene građevine će se naći rame uz rame s brojnim svjetskim znamenitostima, poput Nijagarinih vodopada i ruševinama Petre u Jordanu.

UN Women u Bosni i Hercegovini u suradnji s mrežom institucionalnih mehanizama za rodna pitanja u provodi nekoliko programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, pruža podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, te podršku borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

 

Popis osvijetljenih objekata:

Sarajevo

Vijećnica

Zemaljski muzej

Delegacija Europske unije (Skenderija 3a)

UN zgrada (Zmaja od Bosne bb)

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (Roberta C. Frasurea 1)

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške (Ferhadija 20)

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske (Ferhadija 20)

Zgrada Studentskih domova Nedžarići - ICITAP (Aleja Bosne Srebrene 2)

Mostar

Zgrada Gimnazije Mostar, UWC Mostar (Španjolski trg 1)

Banja Luka

Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske

Banski dvori

Gradska uprava

Travnik

Kuća Ive Andrića

Općina Travnik

Tvrđava Travnik

Zavičajni muzej Travnik

 

Kopirati
Drag cursor here to close