Humanitarnost je krinka

'Masovno polijevanje vodom je društveni eksperiment upravljanja masama!'

Lifestyle / Flash | 27. 08. 2014. u 13:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno naizgled zabavno planetarno ludilo iz Amerike je došlo i u našu regiju, pa i grad.

Polijevanje kantom punom leda ili ledenom vodom i izazivanje drugih da to urade, u ime dobrotvorne akcije kojom se sakuplja novac za istraživanje lijeka za Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), neurološko oboljenje u Americi poznato i kao Lu Gerigova bolest, postalo je u isto vrijeme i planetarna medijska zabava.

U prvih nekoliko tjedana u SAD-u je skupljeno više od 13 milijuna dolara za 'ledeni izazov', a masovno su ga prihvatile zvijezde Hollywooda, sportaši, političari pa čak i bivši predsjednici. Svakodnevno se na YouTube postavljaju na stotine novih klipova, a naslovne stranice novina i Internet portala naprosto su preplavljene mokrim slikama.

Mnogi prilikom snimanja ne daju nikakve informacije o ALS-u, te zašto je očajnički potrebno prikupiti novac i za što će on biti iskorišten. Također je upitno koliko je njih uopće doniralo novac, a koliko ih se polijeva vodom radi samopromocije.

ALS-ovci su zahvalni i na tome jer se barem diže svijest ljudi o ovoj bolesti, a pravu stvar uradio je Charlie Sheen koji je na glavu prosuo novac koji planira donirati, no kakve veze ima polijevanje kantom ledene vode sa rijetkim neurološkim oboljenjem.

Čak i laiku jasno da je u ovoj iznenadnoj novoj zabavi, pod humanitarnom krinkom, vidljiva moć 'odnosa sa javnošću' odnosno propagande, piše poznata novinarka i kolumnistica Mirjana Bobić – Mojsilović.

Ljudi, naravno, mogu ismijavati ideju manipulacije uma i ponašanja, ali će ipak pristati i reagirati po zapovjedi, politi se kantom hladne vode i snimiti video.

Edward Louis Bernays, 'papa' propagande i odnosa sa javnošću, davno je napisao da ''svjesna i inteligentna manipulacija organiziranih navika i uvjerenja masa jeste važan element demokratskog društva, te da oni koji manipuliraju ovim nevidljivim mehanizmom čine nevidljivu vladu koja je istinska vladajuća snaga društva''.

U konačnici nije teško zaključiti da je 'ledeni izazov' zapravo skretanje pozornosti javnosti, a sudeći po odzivu javnosti ta strategija pali.

Gotovo svi uz pomoć ogromne podrške zvijezda javne scene, govore samo o polijevanju ledenom vodom, logično je da su se zanemarile teme o policiji u Fergusonu, bombardiranju u Gazi, kemijskim tragovima u zraku, kloru u vodi itd.

''Uz pomoć interneta i medija, cijeli svijet se polijeva vodom, i ne zna zašto to čini. Jer je to tako moderno, tako da se u konačnici ispostavlja da je polijevanje kantom ledene vode najbrži suvremeni marketing, kome pribjegavaju svi koji ovih dana računaju na javnost.

Radi se o lančanoj reakciji – što god da se, kao model ponašanja, promovira uz pomoć hollywoodskih zvijezda, ovce diljem planete pratiti će to bez ikakvog pogovora. Zapovijed besmislenog polijevanja kantom ledene vode sve više izgleda kao pokazna vježba moći upravljanja ljudskim ponašanjem, i mnogi koji su na to pristali, pristali su, simbolički, na dobrovoljno ropstvo i diktat. Uzvik „izazivam te“ dobiva prizvuk čarobnog okidača, a masovno polijevanje vodom (besmisleno da besmislenije ne može biti) nije ništa drugo nego društveni eksperiment. Humanitarna akcija je samo pokriće'', mišljenja je ova poznata srbijanska kolumnistica.

Nazvavši ALS Ice bucket challenge majmuniranjem Bobić – Mojsilović, ističe kako to postaje neka prinuda koje ljudi, najčešće, uopće nisu svjesni. Točnije, sve se svodi na riječi – 'ako hoćeš biti…' u medijima, moderan, u trendu, u politici – onda uradi ono što svi drugi rade. Veliki Brat te promatra.

Kopirati
Drag cursor here to close