izbjegnuti najgori scena

Mariborski nadbiskupi založili nekretnine i izbjegli bankrot

Lifestyle / Flash | 30. 01. 2015. u 13:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mariborska nadbiskupija dogovorila se s bankama o reprogramu 26 milijuna eura duga do 2020. godine, uz 6 posto kamata, te tako izbjegla bankrot koji joj je prijetio zbog riskantnih poslovnih operacija u prošlosti, objavili su u petak slovenski mediji.

Tako su izbjegnuti najgori scenariji jer se špekuliralo da bi Vatikan zbog nesređena financijskog stanja nadbiskupiju čak mogao ukinuti. Dogovorom s bankom Sparkasse, koja je predstavljala i ostale banke vjerovnice, nadbiskupija je dala u zalog sve svoje nekretnine, navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Zbog nemogućnosti plaćanja obveza banke su nadbiskupiji 2012. godine blokirale i sve račune.

To je sada dogovorom o reprogramu riješeno, makar neki smatraju da je financijski problem samo odgođen u budućnost. Reprogram zapravo znači da nadbiskupija do 2020. neće morati vraćati glavnicu duga nego samo kamate.

Prema navodima slovenskih medija, reprogram je signal koji će omogućiti da Maribor poslije godinu i pol dana dobije novog nadbiskupa, nakon što je Vatikan prijašnja dva povukao upravo zbog financijskih skandala te nadbiskupiji postavio privremenog administratora.

Crkva u Mariboru došla je u teškoće prije pet godina zbog kredita koje je uzimala od banaka za jačanje svoje pastoralne, edukativne i pastoralne djelatnosti. Financijski i moralno opteretio ju je i skandal financijskih fondova Zvon 1 i Zvon 2 koje je osnovao njen ekonomat, a koji su zbog riskantnog ulaganja u dionice na financijskom tržištu završili u stečaju i s više stotina milijuna eura neplaćenih potraživanja.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je dogovor s bankama možda ipak samo "kupovanje vremena" jer crkva u Mariboru nema prihode kojima bi mogla pokriti tako visok dug, ali da postoji spremnost biskupije u Grazu da pomogne vjernicima u Mariboru.

U slučaju novih financijskih nevolja, austrijska bi biskupija od banaka otkupila založene nekretnine, među kojima je i sjedište mariborske nadbiskupije, kako bi se u njima i dalje mogle odvijati sve religiozne i pastoralne djelatnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close