Hrvati i Talijani

Lovci na Kupreškom polju ubili zaštićenu vrstu patke njorka

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2016. u 13:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa monitoringa krivolova na kraškim poljima članovi Ornitološkog društva "Naše ptice" su 25. rujna na Kupreškom polju, akumulacija rijeke Milač, u krivolovu zatekli grupu ''lovaca“ iz Hrvatske i Italije.

Tom prilikom je ubijena zaštićena vrsta patka njorka (Aythya nyroca). Ovaj slučaj je prijavljen nadležnoj policijskoj upravi i u tijeku su radnje u procesuiranju ovog kaznenog djela.

Osim navedenog djela od početka lovne sezone zabilježen je nelegalan lov na prepelicu korištenjem vabilica, a vrhunac krivolovnih radnji očekuje se od sredine prosinca do kraja siječnja kada su predmet nelegalnog lova sve vrste patki, liska i druge močvarne ptice.

Nažalost, kako upozoravaju iz Ornitološkog društva "Naše ptice", osim vrsta koje se krivolove radi potreba restorana nerijetko su meta krivolovaca i rijetke i zaštićene vrste poput ždralova, žličarki i dr. koje u velikom broju migriraju kraškim poljima.

U nadolazećem razdoblju OD „Naše ptice“ će nastaviti akcije praćenja krivolova na kraškim poljima, a bit će organizirana i javna kampanja radi sprečavanja krivolova na jadranskom migratornom putu.

Monitoring krivolova je organizovan u sklopu projekata koje Ornitološko društvo "Naše ptice", u saradnji s njemačkom organizacijom EuroNatur i lokalnim organizacijama iz Čapljine, Tomislavgrada i Livna, realizira na kraškim poljima.

Financijsku podršku projektima pružili su Fondacija MAVA i CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund).

Kopirati
Drag cursor here to close