Suradnja

Ljubiteljima jazza stiže album Urban Minority

Kultura / Glazba | 07. 09. 2017. u 19:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješni hrvatski instrumentalisti Denis Razz i Henry Radanović iz svoje glazbene radionice donose novi album imena 'Urban Minority'. Riječ je o albumu na kojem predstavljaju devet jazz standarada i jednu autorsku pjesmu koju su posvetili velikanu jazz glazbe Budu Powellu. Riječ je o tradicionalnom jazz zvuku urbanog izričaja s jedinstvenom kombinacijom kontrabasa i saxofona koji daje zanimljiv i specifičan zvuk. Nastojali su međuigrom dva instrumenta postići sinergiju zvukova koja pruža drugačije glazbeno iskustvo.

Album je sniman na brodu u Rijeci koji, između ostalog, ima i studio u kojem je ovaj riječki dvojac u nekoliko sessiona snimio cijeli album. Jedinstveni ugođaj interijera broda na riječkoj rivi bio je odlična atmosfera za stvaralački proces ovo dvoje glazbenika, navodi se iz Dallas recordsa.

"Kada stvaram, pokušavam prenijeti impresiju, kolorite emocija. Volio bih, kada bih mogao, zapljeniti pažnju slušatelja glazbom jer mislim da imam puno toga za reći", opisuje svoju glazbenu motivaciju glazbeni umjetnik Denis Razz.

Denis i Henry, prijatelji od djetinjstva, obojica su kroz život gradili svoje samostalne glazbene karijere. Nedavno, na jednom od zajedničkih druženja, sinula im je ideja o zajedničkoj glazbenoj suradnji koja bi obogatila njihove karijere. Rezultat njihove prijateljske sinergije i glazbene vizije prvi je zajednički album. Nazvali su ga 'Urban Minority' želeći naglasiti urbanu notu svojeg jazz izričaja.

Denis Razumović - Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke koji od 13 godine kao samouki instrumentalist kreće u glazbene vode. Paralelno sa saxofonom, svira flautu i gitaru. Obrazovao se na glazbenoj Akademiji u Grazu na odsjeku za jazz kod profesora Karlhainza Miklina. Poznat po mnogim nastupima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu te intenzivnoj suradnji s lokalnim jazz glazbenicima, a osobito s članovima liburnijske jazz scene. Zajedno s Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorijanom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci.

Bas gitarist i kontrabasist Henry Radanović nakon završene osnovne glazbene škole svira u riječkim pop-rock bendovima. S Elvisom Stanićem osniva Elvis Stanić Group s kojim osvaja i nekoliko Porina. Surađuje s najpoznatijim hrvatskim jazz glazbenicima s kojima uskoro dovršava i svoj samostalni CD. Dobitnik je nagrade Status 2002., 2003. i 2004 za jazz i pop-rock glazbu. Studijski je glazbenik i član orkestara na Porinu, Zadarfestu, Radijskom festivalu i drugom glazbenim priredbama.

Kopirati
Drag cursor here to close