Pionir avijacije

Lindberghova kapa na dražbi za 80.000 eura

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2016. u 09:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kožnata avijatičarska kapa koju je nosio pionir avijacije Charles Lindbergh i izgubio je kada je napravio luping iznad Pariza, prethodno postavši prva osoba koja je sama preletjela Atlantik, bit će ponuđena na dražbi u glavnome francuskom gradu.

Kapa od kože i ovčjeg krzna koju je Lindbergh izgubio dvaput nakon što je 1927. izveo povijesni let preko Atlantika, letjevši sam neprekidno od 20. do 21. svibnja od New Yorka do Pariza 5809 kilometara, na dražbi bi mogla dosegnuti svotu od 80.000 eura, izvijestila je pariška aukcijska kuća Droutot.

Putovanje je bez prekida trajalo 33 i pol sata. Za podvig mu je dodijeljena Medalja časti, najviše vojno odlikovanje Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

Lindbergh je kapu prvi put izgubio 21. svibnja u gužvi, kada je njegov Spirit of St. Louis sletio u Bourget blizu Pariza, a prema njemu krenulo oduševljeno mnoštvo. Ondje je navodno bilo oko 150 000 ljudi. Oduševljena svjetina doslovno ga je istrgla iz kokpita aviona i nosila na rukama preko pola sata. U gužvi je stradao i avion kojim je letio jer su kolekcionari suvenira željeli uzeti bar djelić slavne letjelice.

Mehaničar koji je kapu pronašao, predao ju je osoblju američkog veleposlanstva iste večeri, no pilot ju je ponovno izgubio sedam dana kasnije kada je dobio posebnu dozvolu za akrobatsko letenje iznad Pariza u francuskome borbenom zrakoplovu.

Idućeg jutra jedna ju je Francuskinja pronašla u svojem povrtnjaku blizu Bourgeta. Kožnatu kapu, koja će se na dražbi ponuditi 16. studenoga, otad čuva njezina obitelj, a njezini članovi zapravo nisu ni znali da je Lindberghova do 1969. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close